Blair’in azli için girişim başlatıldı

Çoğu İskoçya ve Galler’den olan milletvekilleri, Irak savaşı sürecinde halkı yanılttığı gerekçesiyle Başbakan’ın görevden uzaklaştırılmasını istiyor.


Başarı şansı düşük girişimi ilginç kılan ise İngiltere’de tam 156 yıldır azil sürecinin işletilmemesi.


Azil genellikle, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlarına yönelik bir yaptırım olarak bilinir. Ancak bu süreç aslında İngiltere’de de anayasanın bir parçasıdır. Her ne kadar, geçmişin puslu yıllarında kalmış olsa da…


Şimdi ise ülkesini Irak savaşına taşımaktaki rolü nedeniyle İngiltere Başbakanı Tony Blair hakkında azil süreci başlatılmak isteniyor. Azil girişiminin arkasındaki milletvekili, Galler Ulusal Partisi’nden Adam Price.


Price, “Burada söz konusu olan, ne siyasî konulardaki görüş ayrılıkları, ne de Başbakan’ın yanlış bir yargıya varması. Başbakan’ın Parlamento’yu yanlış yönlendirmesinden söz ediyoruz. Bence, bunun kasıtlı olarak kamuoyunu yanıltmaya yönelik açık bir politika olduğu yönünde, kanıt var elimizde” diyor.


Price’a göre, Başbakan’a Irak istihbaratı hakkında verilen tavsiyeler, Tony Blair’in kasıtlı olarak, çarpıtılmış ve yanlış yönlendirici beyanları tekrarladığını gösteriyor. Eski bakan yardımcılarından Keith Vaz ise ‘tehlikeli’ bulduğu azil girişimine tepki gösteriyor. Vaz’a göre girişim, geçmişte kalmış bir tartışmayı canlandırmaktan başka bir amaç taşımıyor.


Başbakan’ın Parlamento’yu yanlış yönlendirmesinden söz ediyoruz


Vaz, “Irak konusu geçmişte birçok kez Avam Kamarası’nda tartışıldı. Bu konuda hazırlanmış üç temel rapor var elimizde. Tüm raporlar, azil süreciyle ilgili belgede dile getirilen hususların, parlamento çatısı altında tartışıldığını gösteriyor. Burada gizli herhangi bir şey yok” diyor.


Azil girişimine, Adam Price’la birlikte toplam 11 milletvekili destek veriyor.


Ancak Tony Blair’in, üzülmesi için fazla neden yok. Çünkü Blair’in liderliğindeki İşçi Partisi, 159 milletvekili fazlayla, parlamentoda çoğunluğa sahip. Bu da, azil girişiminin başarıya ulaşması için, çok sayıda iktidar milletvekilinin ikna edilmesi gerektiğini gösteriyor.


Gerçi İşçi Partisi’nin birçok üyesi, Irak Savaşı’na karşı çıkmıştı ancak parti üyelerinin çok azı, Blair’in kasıtlı olarak halkı aldattığını düşünüyor.

776810cookie-checkBlair’in azli için girişim başlatıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.