‘Blair’in önlenemeyen inişi başladı…’

Avam Kamarası’nda oylanan Terörle Mücadele Yasa Tasarısı’ndaki gözaltı maddesinin 14 günden 28 güne çıkarılarak Başbakan Tony Blair’in ısrar ettiği 90 günün reddedilmesini Blair’in büyük yenilgisi olarak duyurdu. Tasarıdaki söz konusu madde 291’e karşı 322 oyla reddedilirken, iktidardaki İşçi Partisi’nden 49 milletvekili muhalefet saflarında yer almıştı.


The Guardian, “Büyük bir yenilgi ve büyük bir zafer…” başlıklı başyazısında da dünkü oylamanın, İngiltere’de Yeni İşçi Partisi hükümeti için yeni bir dönemin başlangıcını simgelediğini öne sürdü. Gazete, “Hükümet artık daha sık tavizle yenilgi arasında bir seçim yapacak. Bu nedenle başbakan parlamentoya kulak vermeli” yorumunu yaptı.


The Financial Times da manşetinde, dünkü oylamayı “Tony Blair’in gücüne darbe” olarak yorumladı. Gazetenin siyaset editörü James Blitz’in oylamayla ilgili olarak “Mesih başbakan, ölümlü bir kişi oldu” değerlendirmesini yaptı. Blitz yazısını ise iki soru ve bir yorumla şöyle sürdürdü:


“Acaba başbakan artık daha uzlaşmacı bir tavır sergileyebilir mi? Yoksa milletvekilleri ne düşünürse düşünsün, ‘doğru şeyi’ yaptığında ısrarcı olmayı sürdürecek mi? Bu sorunun nasıl yanıtlanacağı, Tony Blair’in ne kadar daha başbakan olarak kalacağını belirleyecek.”


The Daily Telegraph’ başyazısında da, “Parlamento başbakana sırtını döndü” yorumunu yaparak, “Eğer başbakanlık görevini sürdürmekte kararlıysa, Tony Blair’in daha çok seçilmiş bir temsilci gibi davranmaya ihtiyacı var. Bir despot gibi değil” öğüdünde bulundu.


The Times ise manşetinde “Sonun başlangıcı” manşetiyle, “Tony Blair sekiz yıldır mağlup edilemeyecek bir lider olarak görülüyordu. Ancak dünden sonra artık su üzerinde yürümüyor” yorumunda bulundu.


İngiltere basını Blair’in yenilgi anını şu manşet ve spotlarla sayfalara taşıdı:


The Independent: Avam Kamarası, 16.56. Tony Blair’in otoritesini yitirdiği an… Başbakan 90 günde ısrar etmişti. Sayın Blair’in başka hilesi kalmadı ve büyüsü bozuldu.
The Guardian: Blair yenilgiyle tanıştı. İktidardaki sekiz yıl sonrası, Tony Blair yeni bir kelime duyuyor: Yenilgi….
The Financial Times: Blair artık ölümlü bir kişi
The Daily Telegraph: Blair’in en karanlık günü
The Times: Sonun başlangıcı

785100cookie-check‘Blair’in önlenemeyen inişi başladı…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.