BM: 300 bin Azeri mülteci, ülkesinde aç

BM, Azerbaycan’ın kırsal kesimlerinde yaşayan 400 ila 600 bin kişinin gıda sıkıntısı çektiğini, 13 yıldır Ermeni işgalindeki Yukarı Karabağ’da kendi yurdunda mülteci durumuna düşen 1 milyon Azeri’den 300 bininin de hayatta kalabilmek için gıda yardımına muhtaç olduğunu bildirdi.

BM Gıda Programı Dairesi’nin (WFP) raporuna göre, gıda yardımı yapılmazsa Yukarı Karabağ’da evleri yıkılmış insanlar açlıkla karşı karşıya kalma tehlikesi içinde. WFP’nin Doğu Avrupa-Ortadoğu-Orta Asya Bölge Müdürü Amir Abdullah, mülteci Azeri çocukların bir neslinin tamamının kötü beslendiğini söyledi.

Azerbaycan hakkında hazırlanan ilk ”Gıda Güvenliği ve Beslenme Raporu”nda, WFP’nin 2003 Ocak ayında başlattığı 21 milyon dolarlık yardım kampanyasında hala 4 milyon dolarlık eksik olduğu belirtildi.

Karabağ’dan göçenlerin Azeri hükümetinin ayda verdiği 6 dolarla ve borçla aldıkları gıda maddeleriyle ayakta kalmaya çalıştığının belirtildiği raporda, gıda ihtiyaçlarının yanı sıra, mülteci ailelerinin yarısında en az bir kronik hastanın bulunduğu, bu ailelerin acil sağlık yardımına ihtiyaç duydukları ifade edildi.

Ülkenin kırsal bölgelerinde de yetersiz beslenme sonucu çocukların sağlıklarının tehlikede olduğunun belirtildiği raporda, kırsal bölgelerde doğan her beş bebekten birinin normalden daha küçük dünyaya geldiği kaydedildi. Bu bölgelerde beş yaşın altındaki çocukların yüzde 30’dan fazlasının ise zayıf kaldığına dikkat çekildi.

1101020cookie-checkBM: 300 bin Azeri mülteci, ülkesinde aç

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.