BM: Darfur’da zaman karşı yarış

Annan, bölgede çatışmalar dinmezse, Darfur’a yardımların çok uzun süre ve zorluklar altında devam etmesi gerekeceği uyarısında bulundu.

Annan, ülkenin batısındaki Darfur’da iki yılı aşkın süredir devam eden şiddet olaylarının, güneyde yeni sağlanan bir diğer barış anlaşmasını da tehdit edebileceğini belirtti.

Süreci zamana karşı yarış olarak niteleyen Genel Sekreter, bölgede sükunetin bir an önce sağlanamaması halinde, tarım alanlarında zamanında ekim yapılamayacğını, bunun da gıda sıkıntısını daha da büyüteceğini vurguladı.

DESTEK ARAYIŞI

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bir araya gelen katılımcılardan, Darfur’da görev yapan Afrika Birliği gücüne daha fazla destek vermeleri isteniyor.

53 üyeli Afrika Birliği önümüzdeki bir kaç ayda, güce mensup asker sayısını dört katına çıkararak sekiz bine çekmeyi hedefliyor. Annan üç milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu açıkladı.

Ancak bunun için çelik yelekten zırhlı araç ve nakliye helikopterlerine büyük bir lojistik destek gerekiyor. Tek günlük konferansa katılan bir yetkili, bu çalışmalar için 460 milyon dolar gerekeceğini belirtildi.

AB ve NATO daha önce lojistik destek ve eğitim sözü vermişlerdi. Bölgede üç milyon kişinin yardıma muhtaç durumda olduğunu belirten Kofi Annan ellerindeki fonların gerekenden 350 milyon dolar az olduğunu vurguluyor.

Darfur’da hükümet yanlısı milislerin düzenlediği şiddet olaylarında on binlerce kişi ölmüş, saldırılardan kurtulan diğer on binlerce kişi hastalık ve açlıktan yaşamını yitirmişti.

Yine aynı saldırılar nedeniyle yaklaşık iki milyon kişi de yaşadıkları bölgelerden ayrılarak komşu ülkelerde mülteci olarak yaşamak zorunda kalmışlardı.

Sudan hükümeti milislerin faaliyetlerini önlemek için yeterli çabayı göstermemekle eleştiriliyordu. (BBC)

1107180cookie-checkBM: Darfur’da zaman karşı yarış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.