BM Geçici üyeliği kutlu olsun!

 Bu seçime Batı Avrupa grubunda kaç ülke katılmıştı? Bizim dışımızda Avusturya ve İzlanda!
 
Bu iki ülkeden biri elendi, elenen ülke başbakanın dediği gibi önemsiz mi? Eğer seçilen güven duyulan ve önemsenen ülke ise, kaybeden aynı derecede önemesiz olmuyor mu?
 
Cumhurbaşkanı; ”Bu netice esasen, Cumhuriyet diplomasisinin her vatandaşımızın iftihar etmesi gereken mühim bir başarısıdır” demiş, peki kaybeden İzlanda için durum nedir?
 
BM Güvenlik Konseyinde 1951-1952, 1954-1955 dönemlerinde ve son olarak da 1961 yılında Polonya ile paylaştığı bir yıllık yarı dönemde yer alan Türkiye, 47 yıldır konseyde temsil edilmiyordu. Bu seçim ile birlikte geçici olarak temsil edilme hakkını aldı.
 
Bizim açımızdan politikacıların söylevi ile büyük başarı ama dünyada BM adına yapılan tüm suçlara ortak olma anlamına gelmiyor mu? Çünkü hangi ülkenin işgal edileceği, hangi ülkeye ceza verileceği işte bu konsey tarafından karar veriliyor!
 
Önümüzde bir İran sorunu durmaktadır, ABD için çıkarlarına uymayan bu ülkenin cezalandırılması sorunu ve çözüm yolu ortada durmaktadır. ABD merkezli bir dünyaya bakış içinde İran ise kendi savunmasını güçlendirmek için çaba sarf etmektedir. Türkiye bu iki ülke arasında durmaktadır, çünkü hem ticari hem de köklü bir tarih geçmişi ile İran Türkiye’ye daha yakın dururken, Türkiye’nin siyasi tercihleri açısından ABD ile daha yakındır.
 
İran’a yapılacak herhangi bir hava harekatı ile bölgesel bir tusunami dalgasının olacağını söylemek abartı olmasa gerek! Bu dalganın tarihi sorumluluğu ise BM Güvenlik konseyinin olacaktır. Bu konseyde üye olan (geçici de olsa) her ülke bu dalgadan sorumlu olacaktır. BM güvenlik konseyinde seçilmemizi ben sevinerek kutlayamıyorum, çünkü bu yeni dünya düzeninde suç ortağı olacağımızı düşünmekteyim. Büyük Ortadoğu Projesinde rolünü iyi oynayan ülkemize yeni bir rol verilmiştir ve o rolü oynayacaktır.



http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

711250cookie-checkBM Geçici üyeliği kutlu olsun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.