BM: Gizli CIA kampları kapansın

Kızılhaç zanlılarla özel olarak görüşebilecek. Arbour adına sözcüsü tarafından yapılan açıklamada Washington’un bu uygulamayı içeren programının tamamen kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Sözcü, zanlıların nerede olduklarını bilmeden ve yardıma ulaşma şansları olmadan gözaltına alınmasının uluslararası kurallarınn ihlali anlamına geldiğini ve bu uygulamanın işkence ve tacize zemin oluşturabileceğini söyledi.

ABD Başkanı George Bush, dün CIA’in bazı terör zanlılarını ABD dışında tuttuğunu kabul etmiş, örgütün gözetimindeki 14 kişinin bu cezaevlerinden alınıp Guantanamo Üssü’ne nakledileceğini söylemişti.

Bush, bu uygulamanın “terörle savaş” adını verdiği mücadelelerinde önemli rol oynadığını savunmuştu. CIA’nin gizli kampları konusunda soruşturma başlatan Avrupa Parlamentosu üyeleri dün Avrupalı liderlerin de bu konuda açık davranmasını istedi. Parlamenterler, Avrupa hükümetlerine topraklarında CIA kampı bulunup bulunmadığını açıklamaları çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu’nun gizli kamplar ve zanlı nakilleri konusundaki soruşturmasına öncülük eden milletvekillerinden Sarah Ludford, “Bush’un itirafı, kampların varlığını reddeden Avrupa hükümetlerini gülünç duruma düşürdü” dedi.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, ABD’nin terör suçu işledikleri şüphesiyle gizlice gözaltında tuttuğu 14 kişiyi, gelecek hafta Guantanamo Üssü’nde ziyaret edecek.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Guantanamo’yu ziyaret etmesine ve tutsaklarla görüşmesine izin verilen tek örgüt. (BBC)

1136150cookie-checkBM: Gizli CIA kampları kapansın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.