BM raportörü: İsrail savaş suçu işledi

Batı şeria ve Gazze özel raportörü Falk, saldırıda sivillerin çektiği ruhsal ızdırap çok büyük olduğu için tüm Gazze halkının zayiat olarak görülebileceğini belirtti.

İsrail’in Gazze’de yaptıklarının uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiği yönünde göstergeler bulunduğunu kaydeden Falk, bunların savaş suçuna tekabül edip etmediği konusunda bağımsız soruşturma yapılmasını istedi.

Falk, Cenevre’de yaptığı basın toplantısında “Bu sonuca varmak için prima facie (aksi ispatlanıncaya kadar geçerli olan delil) durumunun söz konusu olduğuna inanıyorum” dedi.

İsrail’in sivillerin saldırıdan kaçması için hiçbir çaba göstermediğini belirten Falk, “Halkı savaş bölgesine kapamak, Varşova Gettosu’nun kötü hatıralarını canlandırıyor…” diye konuştu.

Naziler döneminde yarım milyon Yahudi, ölüm kamplarına gönderilene dek acı, yokluk ve sefalet içinde Varşova Gettosu’nda yaşamıştı.

Mülteci olarak Gazze’yi terk etme imkanı olmadan savaş bölgesinde mahsur kalan tüm Gazze halkının hayatları boyunca ruhsal anlamda yaralı kalabileceğini belirten Falk, durum buysa zayiat tanımının tüm Gazze nüfusuna genişletilebileceğini söyledi.

İsrail’in Gaze saldırısını meşru savunma amacıyla başlattığı iddiasını reddeden Falk, “BM Sözleşmesi ve uluslararası hukuk İsrail’e meşru savunma iddiası için yasal zemin sağlamıyor” şeklinde konuştu.

İsrail’in saldırısında 1300 kadar Filistinli ölmüş, 5 bin kadarı da yaralanmıştı.

Saldırıdan iki hafta önce İsrail Falk’ın bölgeye girmesine izin vermemişti.

1186060cookie-checkBM raportörü: İsrail savaş suçu işledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.