BM'den Kıbrıs kararı

BM Güvenlik Konseyi bugün yaptığı toplantıda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un adadaki 16 Kasım 2007 ile 23 Mayıs 2008 tarihleri arasındaki gelişmeleri özetleyen ve "Kıbrıslılar için Kıbrıs sorununun nihayet çözümü için fırsat penceresinin açık" olduğunu ifade eden son Kıbrıs raporunu ele aldı.


Konsey, daha sonra Ban’ın Kıbrıs raporuna ilişkin hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.


Güvenlik Konseyi kararında görev süresi 15 Haziran 2008’de dolacak UNFICYP’nin görev süresini 15 Aralık 2008 tarihine kadar uzattı.


Konsey kararında, 21 Mart anlaşması ve 23 Mayıs ortak açıklamasının, adadaki iki liderin, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarında da belirtilen "siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon" çözümüne bağlılıklarını yeniden teyit ettiğini ve bu görüşmelerin çözüm yolunda BM çabalarını iyi niyetle destekleme yönündeki yenilenmiş siyasi iradeyi gösterdiği vurgulandı.


Konsey kararında, Ledra Caddesinin (Lokmacı geçiş kapısının) açılmasını memnuniyetle karşılanarak, bunun iki toplum arasında daha fazla güven ve etkileşim kurulmasına yardımcı olduğu belirtildi.


Konsey, Yeşil Hat’taki geçişlerin devam etmesinin önemini yeniden teyit ederek yeni geçiş kapılarının açılmasını teşvik etti.


Konsey kararında, son gelişmeler ışığında tarafları, şu an yakalanan ivmeyi daha da ilerletmeye, aralarında uzlaştıkları ve uzlaşamadıkları alanları tespiti sürdürmeye, daha hassas konular üzerine eğilmeye ve son olarak 21 Mart anlaşması ile 23 Mayıs ortak açıklaması çerçevesinde kapsamlı müzakerelerin süratle ve kolaylıkla başlayabilmesini temin etmek için çalışmaya çağırdı.


Ban’ın son hazırladığı raporun ekinde, 16 Mayıs 2008 itibariyle UNFYCP’de Arjantin, Avusturya, Kanada, Macaristan, Slovakya, İngiltere, Avustralya, Bosna, Hırvatistan, El Salvador, Hindistan, İrlanda, İtalya ve Hollanda’dan gelen 853 askeri personel ile 69 polis bulunuyor.


Kararda, Genel Sekreter Ban’ın raporunda bahsettiği "Türk Kıbrıs toplumunun izolasyonundan" ya da "adada iki taraf arasında ekonomik ve sosyal eşitliğin sağlanmasından" ise söz edilmedi.

708390cookie-checkBM'den Kıbrıs kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.