BM’den ‘mayın’ uyarısı

BM Mayın Programı Müdürü Maxell Gaylard, “4 Nisan Dünya Mayın Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, çeşitli ülkelerde düzenlenecek etkinlikler ile kamuoyunun ve medyanın dikkatini mayınlar ile mücadeleye çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

Gaylard, dünyayı mayınlardan ve eski savaşlardan kalma patlamamış bombalardan kurtarmak için, çalışmalarının siyasi gündeminin üst sıralarında tutulmasının şart olduğunu kaydetti.

Açıklamada, on yıl önce mayınlar nedeniyle yılda yaklaşık 26 bin kişinin öldüğü ve yaralandığı hatırlatılarak, Ottawa Sözleşmesi ile bugün bu sayının 15 ile 20 bin seviyesine düştüğü belirtildi. Mayınlar nedeni ile yaralanan ve ölenlerin sayısının oldukça azaldığı ancak hala bu sayıların kabul edilemez seviyede olduğu kaydedildi.

Açıklamada, BM Mayın Programının amaçları arasında mayınların tespiti ve imhası, mayın kurbanlarına yardım edilmesi, insanlara mayın tehlikesi olan yerlerde nasıl davranmaları gerektiğinin öğretilmesi, Ottawa Sözleşmesi gibi uluslar arası anlaşmalara tüm ülkelerin katılımın sağlanması ve ülkelerin stoklarında bulunan mayınların imha edilmesi konularının yer aldığı belirtildi. ANKA

1149130cookie-checkBM’den ‘mayın’ uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.