BM’den İran’a nükleer mühlet

Yorumlanması konusunda da görüş ayrılıkları bulunan taslak, konseyin daimi olmayan diğer 10 üyesine dağıtıldı.

ABD’nin BM’deki temsilcisi John Bolton, İran’ın uyarının gereğini yerine getirmemesi durumunda konseyinj yaptırım seçeneğini ele alacağını söyledi.

Ancak Rus temsilci Vitraly Churkin, taslak metnin yaptırım tehdidi içermediğini söyledi ve İran’ı müzakerelere başlaması yönünde teşvik etmeyi amaçladığını vurguladı.

İran nükleer programının barış amaçlı ve enerji üretimine dönük olduğunda ısrarlı. Ancak ABD, Tahran’ın niyetinin nükleer silah gelitirmek olduğunu öne sürüyor. Karar taslağı son iki haftadır İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve ABD tarafından müzakere ediliyordu.

Taslak, İran’ın araştırma geliştirme çalışmaları da dahil olmak üzere uranyum zenginleştirmeye ilişkin bütün faaliyetleri durdurması talep ediliyor. Taslakta, İran’ın mühlete uymaması durumunda ”uygun önlemlerin” alınacağını söyleniyor.

John Bolton’a göre, taslağa göre İran bu koşula uymazsa o zaman güvenlik konseyinde yaptıtım aşamasına geçilecek. Rusya temsilcisi Churkin, metnin bir yaptırım içermediğini ve sonraki adımların İran’ın taslağın gereğini yerine getirmemesi durumunda tartışılacağını söyledi.

Churkin, ”taslağı bir yaptırım metni olarak tanımlamak, herkesi bu taslağın amacı ve içeriği konusunda yanıltmaktır” dedi. (BBC)

1133180cookie-checkBM’den İran’a nükleer mühlet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.