Bombacı Berlusconi’den ‘çılgın karar’

Geçtiğimiz salı günü Fransa cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile katıldığı İtalya&Fransa zirvesinin ardından Berlusconi, İtalya’nın da Libya’yı bombalayacağını açıkladı. Hükümet ortağı Kuzey Birliği partisini, bu sürpriz gelişmeden haberdar bile etmeye gerek duymadı. İtalya’nın Kuzey Afrika’dan gelen göçmenler tarafından istila edileceğinden kaygı duyduğu için Kuzey Birliği partisi, İtalya’nın Libya’yı bombalamasına karşı çıkıyor.

İtalya’nın Fransa’nın sömürgesi olduğunu söyleyen Kuzey Birliği lideri Bossi ve ona destek veren partililer, böylesine önemli bir karar için parlamentoda oylamaya gidilmesini istediler. Sicilya adasının batı ucunda Trapanı’deki usden İtalyan hava kuvvetlerine bağlı uçaklar Libya’yı bombalamaya çoktan başlasa da, 3 mayısta parlamentoda İtalya Libya’yı bombalasın mı bombalamasın mı diye göstermelik bir oylamaya gidilecek

Berlusconi’nin kararı ile İtalya’nın Libya’ya ilk kez savaş açtığı 1911’den yüz yıl sonra 2011’de eski kolonisi Libya’yı yenide hedef almasına genelde faşizm karşıtı hareketler e direniş konusunda duyarlı davranan İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun “Birleşmiş Milletlerin çatısı altında görev gereği bir bombalama olacak” diye açıklama yapması İtalya’daki savaş karşıtlarını şaşırttı.

29 Nisan 2011 tarihli İl Manifesto gazetesi, İtalyan sömürge tarihi uzmanı tarihçi Angelo Del Boca ile yapılan bir söyleşiye yer verdi. Del Boca., “İtalya Almanya gibi, tarihsel bazı sorumluluklarını dikkate alarak bu savaşın dışında kalmalıydı” diyor. Del Boca, İtalya’nın üç temel nedenle Libya’yı bombalamaması gerektiğini anlatıyor, “Birincisi İtalyan anayasasının 11. maddesi başka bir ülkeye savaş açılmasını yasaklamasına karşın biz savaş ilan ettik. İkincisi Libya 1911’de İtalya’nın sömürgesiydi, o dönemde açılan savaşta en az 100 bin kişi yaşamını yitirdi. Üçüncüsü de iki yıl önce Bingazi’de Kaddafi ile biraraya gelen Berlusconi geçmişte yaşananlara son vermek amacıyla İtalya&Libya arasında bir dostluk anlaşması imzaladı, bunu silip bir kenara atıverdik.”

Ancak del Boca’yı en çok rahatsız eden nokta savaş suçlusu İtalyan hükümetinin ‘Bir tek askeri hedefleri gözeteceğiz” türünde bir açıklamanın ardına gizlenmesi, bunu hem Berlusconi yönetiminin savunması hem de muhalefetteki Demokrat Parti’nin destek çıkması.

Angelo Del Boca 1911 Libyası’nda İtalyan ordusunun 100 bin Libyalıyı 15 toplama kampına hapsettiğini, bu kişilerden 40 bininin öldüğünü, kimyasal maddeler kullanmak yöntemiyle binlerce kişinin işkence gördüğünü ve bombalandığını anımsatıyor. 1911’de başlayan ve 1934 yılına kadar kesintisiz süren kan banyosunda muhalefet eden binlerce kişinin öldürüldüğünü anlatıyor. “2011 Ekim ayı İtalya’nın 1911’de Libya’ya ilk savaş acısının 100. yıldönümü. 100 yıl sonra biz yine savaştayız Libya ile. Dört kez İtalya’ya davet edilen Libya lideri Muammer Kaddafi’ye sattığımız silahların aynısı ile saldırıyoruz.” diye dile getiriyor tepkisini sömürge tarihi uzmanı.

Kaddafi’nin İtalya’yı hedef alan bir füze saldırısı düzenlemekten geri kalmayacağı görüşünde Del Boca. İtalya’nın izlediği iki yüzlü dış siyaseti eleştiren Kaddafi, bu konuda bir tehditte bulunmuştu. Del Boca’da kaddafi’nin bu çıkışını hatırlatıyor,“1986’da yaptığı gibi Libya’dan Lampeduşa’ya bir füze gönderse hiç şaşırmam!” .

“Obama çok baskı yaptı hayır diyemedim” açıklamasıyla Libya’yı bombalama kararı alan Berlusconi, ‘Bombacı Başbakan’ adıyla anılıyor bugünlerde. Bu da yeterince ‘çılgın bir karar’ değil mi?’

aslı[email protected]

i .

649070cookie-checkBombacı Berlusconi’den ‘çılgın karar’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.