Borsa İflasbul!

İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı olaylarının ardından hızla değer kaybeden borsa, tarihinin en büyük günlük değer kayıplarından birini yaşıyor. Giderek hızlanan düşüşte değer kaybı öğle molasının ardından yüzde 9’u da aştı. Borsa İstanbul’daki düşüşle piyasalar sarsıldı. Dolar kuru 1.8940 TL’ye yükselirken Euro 2.4620 TL’ye, altının gramı ise 85 TL’ye çıktı. Tokyo Borsası’nın yüzde 3.72 değer kaybettiği, Avrupa borsalarının ise yüzde 1’in üzerinde değer kaybettiği günde İMKB son 22 ayın en büyük değer kaybını yaşadı.

Peki bu düşüşe neler neden oldu ve nereye kadar devam edebilir? Borsanın uzmanları Haberturk.com’a konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: DÜNYA BORSALARI DA DÜŞÜYOR, SÜRECİN BÜTÜNÜNE BAKIN

Borsadaki düşüşü Başbakan Erdoğan ise şöyle değerlendirdi. Erdoğan, “Borsa iner çıkar. Borsa her zaman istikrarlı çizgi takip etmez. biz göreve geldiğimizde borsa 11 bindi. Ama 90 binin üzerini gördü. Kimse sormuyor. Bu 90 binin üzerine nasıl çıktı? 3-5 bin puan iner. Sonra bakarsın bir anda 100 bini yakalar. Sürecin bütününe bakın. Bir tarafta havalimanının ihalesi yapılıyor. 22 milyar 152 milyon Euro’ya ihale neticeleniyor. Onun öncesinde 3. Köprü ihalesi yapılıyor. Bütün bunlar Türkiye’nin ekonomik olarak nereye geldiğini gösteren ihalelerdir. Türkiye güvenli limandır. Bu liman şu anda cezbediyor. Çok daha fazlasıyla yatırım çekecektir. Borsayla ilgili değerlendirmeleri de yaparken sadece BIST’e bakmayın. Acaba Tokyo ne alemde? Onlarda da düşüş var mı? Bu olaylarla hemen ilintili hale lütfen getirmeyelim”.

‘BELİRSİZLİK ORTADAN KALKINCAYA KADAR SÜRER’

Özgür Yurttaşseven / Garanti Yatırım: Borsanın durumu geçtiğimiz hafta da düşüşteydi, negatif bir hava söz konusuydu. Emlak piyasası ve halka arz nedeniyle olumsuz günler geçiren Borsa İstanbul’daki bu ani düşüşün asıl nedenini tabii ki Gezi Park eyleminin oluşturduğu belirsizlik ortamı oluşturdu. Etraftaki karmaşa ortamı ve siyasi güvensizlik bu düşüşte belirleyeci etken oldu. Kesin br rakam veremeyiz ama 78-79 bin puan destek, 83-84 puanlık direnç aralığı bekliyoruz. Elbette bu belirsizlik bitinceye kadar beklediğimiz aralık bu. Gündem durulunca borsa da eski puan aralığına dönecektir.

‘PANİK SATIŞI ETKİLİ, KİMSE RİSK ALMAK İSTEMİYOR’

Cem Tözge / Ata Yatırım: Gezi Parkı eylemlerinden dolayı şu anda siyasi bir gerginlik ortamı olduğundan kimse risk almak istemiyor. Geçen haftadan beri devam eden durum özellikle cuma günü Gezi Parkı olaylarıyla yeni bir boyut kazandı. Panik satışı da bu durumda etkili oldu. Düşüş devam edebilir ya da borsa yükselişe de geçebilir. Tamamen ortada olduğumuz bir durum. Makro tarafta cumadan beri değişiklik yok ancak siyasi anlamda tabii ki çok büyük bir değişiklik söz konusu. Hükümet tarafından olumlu söylemler gelirse ve güven ortamı oluşursa tekrar yükselme olacaktır. (HaberTürk)

1383960cookie-checkBorsa İflasbul!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.