Brahmi evinin önünde öldürüldü

58 yaşındaki Brahmi, milliyetçi çizgideki Halk Hareketi partisinin lideri ve yeni anayasayı hazırlamakla görevli Ulusal Kurucu Meclis üyesiydi.

Başkent Tunus’ta ve Brahmi’nin memleketi Sidi Buzid’de göstericiler toplanarak hükümetin istifasını talep etti. Ülkenin en büyük sendikası ise genel grev çağrısı yaptı.

Solcu liderlerden Şükrü Belayid’in Şubat ayında suikastla öldürülmesi Tunus’ta kitlesel protestolara yol açmış ve hükümet istifa etmişti.

En Nahda kınadıResmi haber ajansı TAP, Brahmi’nin Aryana’daki evi önünde vurulduğunu kaydetti.

Halk Hareketi yetkilisi Muhsin Nebti, Brahmi’nin eşi ve çocuklarının da olay yerinde bulunduğunu belirtti.

Gelen haberlere göre, Brahmi’nin öldürülüş şekli Belayid’e düzenlenen suikastı andırıyor: Motorsikleli saldırganlar, arabasına binen Brahmi’ye 11 el kurşun sıkmış.

Brahmi’nin ailesi ve taraftarları, saldırıdan iktidardaki İslamcı En Nahda hareketini sorumlu tutuyor.

Muhammed Brahmi’nin öldürülmesi Tunus’ta protesto ediliyor
İktidarı solcu ve laiklik yanlısı partilerle paylaşan partiden yapılan açıklamada ise “korkakça ve alçakça suç” olarak nitelendirilen saldırı nedeniyle “üzüntü ve şok” yaşandığı belirtildi.

Başkent Tunus’ta İçişleri Bakanlığı önünde toplanan kalabalık suikastı protesto ederken, Tunus’ta 2010 yılında Ben Ali rejiminin yıkılmasına yol açan gösterilerin başlangıç yeri olan Sidi Buzid’de de göstericiler sokaklarda lastik yakmaya başladı.

Bölünme derinleşiyorSidi Buzid’de başlayan hareket birçok ülkeye yayılarak “Arap baharı” diye adlandırılmıştı.

BBC muhabiri James Robbins, o günlerden bu yana Tunus’ta İslamcılar ve laiklik yanlısı muhalifler arasındaki bölünmenin derinleştiğine dikkat çekiyor.

Zira, özellikle genç Tunuslular, Müslüman Kardeşler çizgisindeki En Nahda hareketinin laik demokrasiye karşı olduğunu iddia ederek İslamcıları “hoşgörüsüzlükle” suçluyor.

Bu arada, suikast, Tunus’un Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasının 56. yıldönümüne rastladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Brahmi’nin katledilmesini kınayarak tüm Tunusluları “demokratik dönüşüm” için birleşmeye çağırdı.

İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü de, cinayetin “Tunus’ta hukukun üstünlüğüne darbe” olduğunu belirterek, politik şiddetin artabileceği uyarısında bulundu.

BBC

1390420cookie-checkBrahmi evinin önünde öldürüldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.