Brezilya Arjantin kurtuldu, biz kuşatıldık

yazılarından, azami ölçüde bilgilendiklerini ve yararlandıklarını umuyoruz.
Kırık dökük bilgilerimizle, bir de biz atar tutarlar kervana katılıp “ukalalık” yapmayalım istedik…


Kimseyi küçümsemek, yazar-çizerler arasında, medyada somut başarıları olmadıkça, kimseyi de kendimizden üstün görmek gibi bir yapımız yok.


Ancak, gündemi konu ediyor görünmek için, özellikle kuş gribi konusunda öyle abuk sabuk ve gülünecek köşe yazılarına rastladık ki;  ayni saçmalıklarda biz de bulunup, okurlarımızı kendimize güldürmeyelim istedik ve haddimizi bilmeyi yeğleyerek, grip ve garip konusunda ahkam kesmek gafletinden şükür ki kendimizi kurtardık.
Sanırız sizler açısından da “hayırlı bir iş” yapmış olduk(!)


Gelelim asıl konumuza… 


Brezilya geçen ay, son borç taksiti 15,5 milyar doları erken ödeyerek, İMF’den kurtuldu. Bu nedenle, Uluslar arası Para Fonu’nun başkanı Rodrigo Rato düzenlenen bir törenle Brezilya hükümetini kutlamış.


Rato bakın törende özetle ne demiş:
“Brezilya, uyguladığı politikalarla, ülkede yoksulluğu azaltırken, milli gelirini de artırmış durumda. Brezilya Hükümeti’nin, ülkede istihdamı ön planda tutarak, düşük kazançlı insanların gelirlerinin artmasında önemli rol oynayan plan ve projeleri hayata geçirmek suretiyle önemli başarılar elde etmiş olduğunu memnuniyetle görmüş bulunuyoruz…”


Bir iki sene öncesine değin, vatandaşlarının açlık ve yoksulluktan marketlere saldırıp talan ettikleri, ortalığı kırıp döktükleri ve borcunu ödeyemez diye yorum ve değerlendirmelerde bulunulan Arjantin hükümeti de,  Brezilya’dan sonra İMF’ye olan 12,5 milyar dolar borcunun tamamını ödeyerek, ekonomik bağımsızlığa kavuşmuş bir ülke konumuna geçti.


Birkaç sene öncesine değin, Türkiye Arjantin olur mu şeklinde yorum ve değerlendirmeler yaparak, Kendimizi ülke olarak Arjantin’den ekonomik açıdan farklı görmenin tavırlarını sergiliyorken, Şimdilerde ise, keşke Arjantin’in yapabildiğini biz de becerebilsek diye hayıflanır durumda olduk


Ayni şekilde dünün Brezilyası, ekonomisi alarm veren, iktisadi durumu kötüye gitmekte olan bir ülke konumundaydı. Şimdi ise İMF’yi kovmuş bir ülke olmanın gurur ve zaferini yaşıyor.


Bizde ise, AKP hükümeti…
Kamuoyuna yönelik bolca makrolu laflar edip, “ekonomideki rakamlara akrobasi yaptırarak”, güvenilmeyen istatistiki verilerle, görünürde somut bir iyileşme yokken, “iyi gidiyoruz iyiye…” şişirme ve nakaratlarıyla, İMF’nin peşinden koşmaya devam ediyor. 


Başbakan Tayyip Erdoğan bundan 8 ay önce bakın ne demişti;
“İMF’ye 20 milyar dolara yakın borcu olan bir ülke olarak bu kurumla olan bağları koparmamız mümkün değil.” (zaman Gaz. 29 Mayıs 2005)
Ne acı değil mi? Direnme mücadele duygu ve olgusundan yoksun “tam teslimiyetçi” bir düşünce ve uygulamanın talihsiz itirafı!


Erdoğan, birkaç gün önce yapmış olduğu görüşme sırasında, Japonya’nın 7 trilyon dolar borcunun olduğunu Başbakanları’nın ağzından bize naklederek, bir ölçüde hükümet olarak kendi durumlarının ne denli iyi olduğunu göstermeye çalışmıştı…


Bize ne Japonya’nın borcundan Sayın Başbakan?
Her koyun kendi bacağından asılır!
Peki, Japonya’nın yaptığının ve ürettiğinin biz ne kadarını yapabiliyor ve üretebiliyoruz? Madem mukayese yapılıyor ve fazla borç, “bakın ne denli iyiyiz” misali ile örnek gösteriliyor, o halde ülkelerin ekonomik potansiyellerin yani kazanımlarının da dile getirilmesi gerekmez mi?


Başbakan, neden Japonya yerine, Arjantin’i ve Brezilya’yı örnek gösteremiyor? Niçin iki ülke gibi biz de İMF’yi ülkemizden kovup ekonomik bağımsızlığımıza kavuşamıyoruz?


Asgari ücretin 380 YTL açlık sınırının 600 YTL olduğu bir ülkede, baştaki iktidarın başarısında ve ekonomik zaferinden söz edilir mi?
4 kişilik bir ailenin ölmeden yaşayabilmesi için ayda bin 600 YTL’e gereksinimi var?
Toplumda 20 milyon kişi tam anlamıyla yoksul durumundaysa, 11 milyon insan iş ve aş beklentisi içindeyse, Başbakan’ın ve başında bulunduğu AKP hükümetinin gerçekçi başarısından söz edilebilir mi?


Sayın Başbakan;
Bize japonya’yı örnek göstermeyin!
Siz yapabiliyorsanız, Arjantin’in ve Brezilya’nın yaptığını yapın da,
Şu söylemini çok duyup ta ne anlama geldiğini pek anlayamadığı bütçenizde ki “faiz dışı fazlalar”,  İMF’ye gitmesin de, artık bu ülkenin garip insanlarının bir parça olsun yüzlerinin gülmesine harcansın!


Ne dersiniz Sayın Başbakan?


[email protected]

685940cookie-checkBrezilya Arjantin kurtuldu, biz kuşatıldık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.