“Bu kafayla iklim yönetilmez!”

Geçtiğimiz Cumartesi günü Habertürk televizyonunda Murat Bardakçı’nın programına konuk olan ve çevrecileri eleştiren Bakan Eroğlu’na yanıt veren Türkiye’nin dört bir yanındaki çevre örgütü temsilcileri, yaptıkları ortak açıklamayla tepkilerini dile getirdiler. Rize İkizdere’deki sit kararını yargıya taşımaya hazırlanan Bakan Eroğlu’nu eleştiren çevreciler, “bu kafa ve yaklaşımla iklim değişikliği yönetilemez” açıklamasında bulundular. Çevre örgütü temsilcileri, önceki gün de Murat Bardakçı’ya yönelik sert bir açıklama yapmışlardı.

‘BAKAN, KORUMA KARARINA SEVİNEMEDİ’

Küresel ısınmanın hızla arttığı bir dönemde yanlış iklim deşikliği yönetimi uygulandığını belirten çevre örgütü temsilcilerinin ortak açıklamasında, “Çevre ve Orman Bakanı yine tarihi yönetim hatası diyebileceğimiz bir yaklaşımı Rize İkizdere’de alınan SİT kararının ardından yaptığı açıklama ile gösterdi ve çevreyi koruma karına bile sevinemedi. Biz yaşam savunucuları bir kez daha görüyoruz ki, bu kafa ve yaklaşımla iklim değişikliği yönetilemez” denildi.

‘ENERJİ LOBİLERİNE PAYANDA OLMAK İNSANLIĞA SIĞMAZ’

Bakan Eroğlu’nun HES’lerle ilgili yapmış olduğu açıklamalar ve çevrecilere yönelik suçlamalara da yanıt verilen açıklamada, “yaşam savaşı veren insanımız çayını, fındığını, portakal bahçelerini, seralarını, nar bahçelerini bu su ile suluyor. Su yoksa yoksulluk, hastalık ve göç var. Bunun için suyunu hoyratça saldırılardan korumak için kimsenin maddi desteğine ihtiyacı yoktur ve olamaz. Bizim, enerji lobilerine payanda olarak destek vermemiz insanlığımıza sığmaz. Bizler, yaşam alanlarımızın yok edilmemesi için sermayenin ve diğer güçlerin bu çirkin saldırıları karşısında doğamızı ve insanlığımı savunmak gibi bir görevimiz olduğu bilinci ile vadilerde suyu korumaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

BAKAN EROĞLU’NA AÇIKLAMALI YANIT

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun “bir yerlerden nemalanmak”la suçladığı çevreciler, Bakan Eroğlu’nu çaresiz kalmakla eleştirdiler.

İŞTE BAKAN’IN AÇIKLAMALARI VE ÇEVRECİLERİN YANITLARI…

Bakan’ın açıklaması:

”Bu, bizim kendi kaynağımız, temiz kaynağımız. Ucuz ve yenilenebilir bir kaynak. Hidroelektrik santrallere karşı çıkmak kesinlikle cinnettir. Çevrenin tahrip edilmesi asla söz konusu değildir. ‘Derelerde su akmayacak’ diyorlar. Böyle bir şey asla söz konusu değil. Hatta suyu biriktirdiğiniz zaman kuruyan derelere yaz aylarında daha düzenli su vermek mümkün. Küresel iklim değişikliği nedeniyle Karadeniz’de belki 2030-2040 yıllarında yağışlarda bazı artışlar olacak. Bu sel, su baskını, taşkın demektir. Bu bakımdan dereleri ıslah etmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum.”

Çevrecilerin yanıtı:

Burada anlatılan ucuz ve yenilenebilir enerji dedikleri HES’lerden üretilecek enerji, bugün bitmiş olsa ile enerjinin ancak %5’i olacak, 2030’lara gelindiğinde de bu 2030’ların enerji ihtiyacını karşılayacak bir durum olmayacak. Ayrıca daha şimdiden yerel halktan HES yapılan derelerde suyun akmadığı şikâyetleri gelmektedir. 2030’larda derelerden suyun akacağını bize kim garanti edebilir? Dünya, iklim değişikliğini sadece bu gün yaşamayacak, 2030’daki şartları kim, neye göre bu günden tasarlamaya çalışıyor, dünya yok olmaya doğru giderken bu yanlışta inat etmek niye?

Bakan’ın açıklaması:

”Ülkesini seven, enerjide dışa bağımlılığın azalmasını isteyen, vatansever çevreciler de var. Bunlardan 600 hidroelektrik santral içinde 3-5 tanesi uygun çalışmayabilir, doğayı tahrip edebilir ama bunları da biz dikkate alıyoruz, hemen kapatıyoruz, ruhsatlarını iptal ediyoruz.”

Çevrecilerin yanıtı:

Dışa bağımlılık petrol, doğal gaz ve kömürden ise, ülkemizde var olan kömürden enerji üretimi yapılacağı söylenirken kurulan termik santrallerin, dış ülkelerden Brezilya, Arjantin vb. ülkelerden kömür alınarak-Örnek: Sugözü Termik Santrali vb.- çalıştırıldığı görülmektedir. Yani dışa bağımlılık deva etmektedir. HES’lerde de yapılmak istenen şey, enerji alanında ilerlemek değil, ülkemizin tatlı su kaynaklarının uluslararası şirketler ve tröstlerin eline geçmesidir. Bu konuda tüm dünyada uygulanan politika su kaynaklarını ele geçirme politikalarından başka bir şey değildir. Bu durumda da su dış kaynaklara geçeceği için yine enerjide dışa bağımlı hale gelinecektir.

Bugün HES olarak adlandırılan santral ve barajlar, yarın uluslar arası şirketler tarafında satın alındığında (bugün bile örnekleri yaşamaktadır) elektrik üretmekten vazgeçip geçmeyeceğinin de garantisi yoktur. Böyle bir durumda karşılaşacağımız şey, değil dereden su akması, kaynağının yanına yaklaşmamıza bile izin verilmeyecektir. Bu da demektir ki, su gelecek dönemin petrolüdür. Bugün bile yapılan araştırmalara göre uluslararası şirketler, petrolden kazandıkları gelirin %40-50 daha fazla sudan kazandıklarını itiraf emektedirler!

Ülkemiz ABD, AB ve diğer ülkelerin eskimiş teknoloji çöplüğü olmamalıdır. Bu ülkemizin yararına değildir. Ülkemiz uyguladığı politikalarla kömür santrallerinde eskimiş teknoloji çöplüğü olma durumu söz konusudur.

Bu anlamda yüzümüzü yenilenebilir enerjilere dönmek (güneş, rüzgar vb.)ülkemize daha uygundur.

Bakan’ın açıklaması:

Çevre ve Orman Bakanı HES’lere karşı çevreyi, yaşam kaynağı olan suyu savunanlara karşı ‘bir yerlerden nemalanmak’ gibi çirkin ifadeler ile suçlamaktadır.

Çevrecilerin yanıtı:

Bu ifade çaresizliği neticesidir sanırız.

Açıklamada imzası bulunan çevre örgütü temsilcileri şu isimlerden oluşuyor:

Hediye gündüz- Antalya-Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Ender Eren- İstanbul -Yeşil Sol, Mehmet Gürkan-Derelerin Kardeşliği, Nihat Çavdar- Bodrum, Nizamettin Yılmazer- Gümüşhane-Çit Deresi Çevre Komisyonu, Hasan Şen- Tunceli- Munzur Koruma Kurulu , Hatice Hacısalihoğlu–Karadeniz İsyandadır, Erdinç Ay-Loç Vadisi

Zafer Keçin- Loç Vadisi Kastamonu, Mevlut Gürkan – Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, İsmail Akyıldız- Karadeniz-Senoz, Abdullah Öğünç-Hatay-Türkiye Tabiatını Koruna Derneği, Erhan İçöz- Ege Su Platformu

1512830cookie-check“Bu kafayla iklim yönetilmez!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.