Bu kez Kıbrıslı Türkler arazilerinin peşinde

Kıbrıslı Rumların 1974’ten önce KKTC’de kalan eski malları için Kıbrıslı Türklere mülkiyet davaları açması, Güney Kıbrıs’ta malı bulunan Kıbrıslı Türkleri de harekete geçirdi.


Merhum Ayten Ali Sütçü isimli Kıbrıslı Türkün yasal varisleri, Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havaalanı’nın üzerine kurulduğu arazinin 145 dönümlük bölümünün kendilerinden izinsiz olarak ve çok düşük bir fiyat karşılığında ”istimlak” edildiğini ve bu bedelin kendilerine ödenmediğini belirterek, Rum yönetimine karşı yasal mücadele başlatmaya hazırlanıyor. 


Ayten Ali Sütçü’nün oğlu Dr. Behlül Sütçü, annesine ait arazinin Larnaka’nın en güzel yerinde ve denize sıfır konumda olduğunu, halen Larnaka’da o nitelikteki arazinin dönümünün 100 bin Kıbrıs Lirası (KL) olduğunu söyledi.


Havaalanı yapılan arazilerinin dışında, annesine ait 9 dönümlük başka bir araziye de okul inşa edildiğini kaydeden Behlül Sütçü, ”Türk arazileri cüzi bir rakamla istimlak edildi. Amaçları Türk mallarını ucuza kapatmak. Bazı akrabalarımızın arazilerini de yol yaptılar. İstimlak parasını ödemiyorlar. Rumlar, istimlak bedelinin ‘çözümden sonra ödeneceğini’ söylüyor” diye konuştu.


Bu konumda olan herkesi birlikte hareket etmeye çağıran Behlül Sütçü, ”Yasal haklarımızdan asla vazgeçmiyoruz. 1974’ten beri kullanım bedelini de isteyeceğiz” dedi.


Kıbrıslı Türk Hüseyin Helvacıoğlu da, Larnaka Havaalanı’nın bir bölümünün kendi arazisi olduğunu belirterek, Rum yönetiminden 100 milyon Kıbrıs Lirası tazminat, kalan arazisinin de kendisine iade edilmesini talep ediyor.


Rum yönetimi İçişleri Bakanı Andreas Hristu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ”Helvacıoğlu’na ait 110 bin metrekarelik arazinin sadece 3 bin 100 metrekaresinin havaalanı inşası için istimlak edildiğini, istimlak edildiği zaman istimlak bedelinin 22 bin KL olduğunu, bunun esas mal sahibi olan Helvacıoğlu’nun annesinin adına yatırıldığını” söyledi.

680140cookie-checkBu kez Kıbrıslı Türkler arazilerinin peşinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.