‘Bu resesyon sizin eseriniz Mr Brown’

The Observer Başbakan’a, “Bu resesyon sizin eseriniz Sayın Brown, çözün!” diye seslendi. Gazetenin yorumu şöyle:


“Gordon Brown Ocak ayında, İngiltere’nin küresel çalkantı ile başedebilme konusunda birçok ülkeden daha iyi bir konumda olduğunu söylemişti. Bu iyimser bir iddiaydı ve Brown da muhkemelen buna inanıyordu. Ama bu doğru olduğu anlamına gelmez.


Geçen hafta ise hepimizin haftalardır bildiğini sonunda teslim etti. Resesyon ihtimalinden söz etti ve İngiltere dahil hiçbir ülkenin bundan kaçamayacağını söyledi.


Bununla kastettiği, resesyonun, İngiltere’nin sadece küresel mali piyasalarla teması neticesinde kaptığı yabancı bir hastalık olduğuydu. “Ancak hükümet on yıllardır, Londra’yı dünyanın finans merkezi olarak ön plana çıkardı. Mali piyasalardaki canlanmayla ekonomiye ucuz kredi aktı ve kişisel borçlanma, başka hiçbir gelişmiş ülkede olmadığı kadar arttı. IMF’ye göre bu paranın yarattığı konut fiyatlarındaki şişkinlik, krizin tetikleyicisi sayılan Amerikan konut piyasasındakinden bile büyüktü.


Gordon Brown, son on yıldır ekonominin dümeninde kendisi oturduğu için, doğal olarak bunu kabul etmek istemiyor. Brown bize diğer ülkelerin de ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya olduklarını her fırsatta hatırlatmaya devam edebilir. Ancak hatırlaması gereken, asıl hesap vermesi gerekenin İngiliz halkı olduğudur.”


STRATEJİDE YOL AYRIMINDA


İşçi Partisi’nin ekonomi stratejileri


Sunday Times da aynı konuya değindiği başyazısında “Sonunda resesyonu kabul ettiler” diye yazdı. Gazete, hükümetin buna yönelik stratejisini şöyle özetledi:


Başbakan Gordon Brown ve Maliye Bakanı Alistair Darling’in ilk taktiği, resesyon ihtimalini kabul etmemekti. İkincisi, resesyonun geleceği, ancak hafif ve kısa süreli olacağı ve İngiltere’nin bundan en az etkilenen ülke olacağıydı.


Ancak geçen hafta açıklanan ve İngiltere ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,5 küçüldüğüne işaret eden veriler, Hazine’nin bu savunmadan vazgeçmeye hazırlandığını gösteriyor.


Üçüncü taktik muhtemelen şu olacak: ‘Eğer derin bir resesyon varsa, bundan ülkeyi en kolay çıkaracak olan İşçi Partisi’dir.”


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): Başbakan Gordon Brown

816790cookie-check‘Bu resesyon sizin eseriniz Mr Brown’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.