Bu seçimde aynı numarayı yapmayın

7 Haziran Genel Seçimleri’nde Başkonsolosluk’un öneri ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) onayı ile Londra’da sandıklar Güney Londra’da Kensington Olympia Sergi ve Konferans Merkezi’nde kurulmuştu. Kuzey’de yoğunlaşmış Türkçe konuşan toplum oy kullanmak için Güney’e taşındı. O günlerdeki köşe yazılarımda bunun toplum tarafından, bilinçli olarak tasarlanmışbir tür “seçim hilesi” olarak algılandığını yazmış ve gerekçesini de ezici çoğunluktaki sol seçmeni sandığa götürmemek olduğunu aktarmıştım.

Yasa YSK’ye seçmeni sandığa değil sandığı seçmene götürmekle yükümlü kılmış. Yasaya göre 500 seçmene bir sandık kurulması gerekiyor. Yasa koyucu böylece engelli, çocuklu, yaşlı seçmenin yanısıra çalışan ya da esnafı da düşündüğü söylenebilir. Öyle ya işyerinizden 15 dakikada sandığa gidip gelmek işinizi gücünüzü engellemez ama bu iş uzarsa düşünürsünüz. Üstelik ulaşım da çile olursa sandığa gitmek gözünüzde büyüdükce büyür.

Bana göre geçen seçimlerde sandığın Güney’e kurulması, sinsi amacına ulaştı. Çoğu restoranda çalışan emekçi seçmen oy istedikleri halde oy kullanmaya gidemedi.

Ben de Güney’e sandık kuranlara, ‘toplumun avukatı olarak’ diyorum ki: Bu seçimde aynı numarayı yapmayın.

***

Geçen 7 Haziran Genel Seçimleri’nde yurtdışı oyları etkileyici oldu. Geçen sefer seçmen kütüğüne yazılmayan ya da Londra’da yazıldığı halde Kenya’daki sandıkta adı çıkan seçmenler olmuştu. Bu konu, seçmenin kütükleri kontrol etme üşengeçliğinden daha çok, YSK’den kaynaklanan ciddi bir sorun olarak ortaya çıkmıştı. YSK işini iyi yapmayınca seçmen de vatandaşlık hakkını kullanamadı. “YSK mağdurları” ciddi bir sayıda olmasına karşın, seçim sonrasında “Atı alan Üsküdar’a geçti” düşüncesiyle üzerine düşen, hesap soran olmamıştı.

Bu arada Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nin “https://www.facebook.com/turkishembassyinlondon” face adresinde seçimle ilgili bazı bilgilere ulaşılabilir. Son paylaşımlara göre;

– Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmenler, “Temsilcilik Oy Verme Başlangıç ve Bitiş Tarihleri”ni aşağıdaki adresten sorgulayabileceklerdir.
https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp
– 8 Ekim 2015 Perşembe günü saat 08.00 ile 1 Kasım 2015 Pazar günü saat 17.00 arasında gümrük kapılarında oy verme işlemi gerçekleştirilecektir.

***

Bu yaz, adına tatil denen aile ziyaretini biraz uzatma şansım olmuştu. Çocuklar 2’nci kuşaktan ve Londra’yı çok özlediler. Ben de onlar kadar olmasa da aynı duygudaydım.

Türkiye sürekli bir devinim ve değişim içinde. Ne yazık ki zaman tünelinin düğmesi “geçmiş”e basılmış gibi… Barış diyenlerin sesi, salya sümük savaş çığırtganlığı yapanların gürültüsünden duyulmuyor. Badem bıyıklı iktidar insan aklı va mantığını halının altına süpürmüş, yalan, dolan, öfke, kin ve intikam içinde. Mümkün olsa başta Kürtler olmak üzere kendisi gibi düşünmeyenlerin cümlesine, (tam 100 yıl önceki takipçisi Padişah Abdülhamit ve sonrasında İttihat ve Terakki’nin yaptığı) Ermeni katliamının yeni versiyonunu uygulayacak. İşin kötü yanı; sağduyu ve sol bakış beklediğiniz CHP’nin rengi yalnızca bir ton açık. İtirazı olan Halk Tv’ye gözatsın.

Netten dert yandığım Londra’daki bir dostum “Ne kadar sen kendini Londra’ya ait hissetmesen de aslında buralısın” yorumunu yaptı. Biz bu zamana yolculuğun dışında kaldık gibi. Galiba “Haringey Boy” oldum haberim yokken…

1084730cookie-checkBu seçimde aynı numarayı yapmayın
Önceki haberPolitik Kültürün Romantizmini Yazdı
Sonraki haber‘Türkiye’ye finansal destek verelim’
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.