Bugün zor bir gün oldu

20:03

Kilis’te Türk Silahlı Kuvvetleri ile IŞİD arasındaki çatışmaların akşam saatlerinde sona erdiği bildiriliyor.

19:58

Özel Güvenlik Toplantısı başladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da katıldığı Özel Güvenlik Toplantısı başladı.

Türkiye saatiyle 17.50’da başlayan Çankaya Köşkü’ndeki sürpriz toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de katılıyor.

18:46

TSK: Saldırıyı yapan IŞİD militanını ölü ele geçirdik

Türk Silahlı Kuvvetleri, Gaziantep’te bir astsubayın öldüğü, iki uzman çavuşun da yaralandığı saldırının IŞİD tarafından yapıldığını, saldırıyı düzenleyen IŞİD militanlarından birinin ölü ele geçirildiğini açıkladı.

TSK’nın internet sitesinden yayınladığı açıklama şöyle:

“23 Temmuz 2015 günü saat 13.30’da, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1’inci Hudut Alayı (Oğuzeli/Gaziantep) Dağ Hudut Karakolu sorumluluk sahasında görevli unsurlarımıza sınırın Suriye tarafında DEAŞ Terör Örgütü kontrolündeki bölgeden silahlı beş teröristçe açılan ateş sonucu, bir Kahraman Astsubayımız şehit olmuş, iki Uzman Çavuşumuz yaralanmıştır.”

“Personelimize ateş eden DEAŞ mensubu terörist silahlarıyla (1 roketatar, 1 AK-47 Kaleşnikof piyade tüfeği) birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir. Ayrıca yine DEAŞ mensubu teröristlere ait 3 araç vurularak ağır hasar verdirilmiştir. Şehidimize Allah’tan rahmet, şehidimizin değerli ailesine ve yüce milletimize başsağlığı ve sabırlar dileriz.”

“Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

18:44

Adana’da gerginlik

Adana’da dün akşam IŞİD militanlarına benzetildiği için daha önce tehdit edildiği ileri sürülen 33 yaşındaki Ethem Türkben, akşam yemeği yediği hamile eşi ve 3 çocuğunun gözleri önünde, kar maskeli 2 kişi tarafından tabancayla öldürülmüştü. Yakınları, tekstil işçisi Ethem Türkben’i PKK’lı militanların öldürdüğünü iddia etmişti.

Ardından gece 01:30 sularında Seyhan ilçesinde bulunan Dumlupınar Mahallesi Salı Pazarı Caddesi üzerindeki HDP bürosuna kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından saldırı düzenlenmiş, ses bombası atıldığı ve silahla tarandığı bildirilmişti.

Bugün de esnaflık yapan ve HDP’li olduğu belirtilen Hamit Denli, işlettiği tüpçü dükkanında iki kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı.

Plakası alınamayan bir motosikletle olay yerine gelen saldırganlar Denli’ye silahla ateş etti. Hastaneye kaldırılan Denli’nin durumunun ağır olduğu belirtiliyor.

Faillerin yakalanması için çalışmalara başlayan polis, saldırının dün akşam öldürülen Ethem Türkben olayı ile bağlantılı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

18:44

Kılıçdaroğlu’ndan ‘sağduyu’ mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Diyarbakır ve Kilis’ten gelen haberler sonrası “sağduyu” çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından şu mesajları paylaştı:

17:33

Diyarbakır’da polise silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Öte yandan Diyarbakır’da bir polis memurunun saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili detaylar geliyor.

Yenişehir ilçesinde Şehitlik semtindeki bir kaza ihbarına giden trafik polisleri Tansu Aydın ve Ali Karahan, araçtan indikten sonra kimliği belirlenemeyen kişilerin saldırısına uğradı.

Saldırıda Tansu Aydın hayatını kaybederken, Ali Karahan da yaralandı.

Valilikten yapılan açıklamada “Ara sokaktan çıkan ve ilk belirlemelere göre siyah tişörtlü 20-25 yaş grubunda bulunan maskeli 2 terörist tarafından yakın mesafeden tabancayla saldırı düzenlenmiştir.

“Silahlı saldırı neticesinde ekipte bulunanpolis memurları Tansu Aydın kafasından, Ali Karahan ise ayak ve kasık bölgesinden yaralanmıştır. Hastaneye kaldırılan yaralı polis Tansu Aydın şehit olmuştur. Diğer yaralı personelimizin tedavisine devam edilmektedir” denildi.

17:33

Anadolu Ajansı, sınırdaki çatışmada bir IŞİD militanının da öldürüldüğünü bildirdi.
17:26

Kilis Valisi: Sınır karakoluna Suriye tarafından ateş açıldı

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı Dağ Hudut Karakolu’na, Suriye tarafından ateş açıldığını belirtti.

“Güvenlik güçlerinin, IŞİD’in kontrolündeki bölgeden açılan ateşe anında karşılık verdiğini” vurgulayan Tapsız şunları söyledi: “İlk ateşte maalesef bir astsubayımız şehit oldu, 2 uzman çavuşumuz ise yaralandı. Ellerinden yaralanan askerlerimiz 112 Acil Servis ekiplerince Kilis Devlet Hastanesine kaldırıldı. Sağlık durumları iyi.”

17:17

‘ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR’

CNN Türk’e konuşan Doğan Haber Ajansı Gaziantep Büro Şefi Hasan Kırmızıtaş, olayın yaşandığı bölgede çatışmaların sürdüğüne dair bilgiler gelmeye devam ettiğini söyledi.

Kırmızıtaş, IŞİD’in hakim olduğu bölgeden Türkiye tarafına ateş açıldığını, Türk askerlerinin de buna karşılık verdiğini söyledi.

Kırmızıtaş ayrıca, sınıra yakın köylerdeki vatandaşlara evlerinden çıkmamaları yönünde uyarı yapıldığını söyledi.

Bugünün erken saatlerinde Kilis Valiliği, Suriye sınırındaki 2 bölgenin, 5 gün süreyle “özel güvenlik bölgesi” ilan edildiğini duyurmuş ve bölgeye özel timler yollamıştı.

17:02

‘Diyarbakır-Bingöl yolunu maskeli bir grup kapadı’

İhlas Haber Ajansı, Diyarbakır-Bingöl karayolunun yüzü maskeli bir grup tarafından trafiğe kapatıldığını bildirdi. Fisovası mevkiinde toplanan yüzü maskeli bir grubun karayolundan geçmeye çalışan araçları durdurup anahtarlarına el koyduğu öğrenildi.

ANF haber sitesi de, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi ve Suruç katliamını protesto etmek isteyen PKK’ya bağlı Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi’ne (YDGH) bağlı gençlerin Diyarbakır-Bingöl ve Diyarbakır-Silvan yollarını trafiğe kapattığını duyurdu.

ANF, grubun devlete yakın olduğunu ileri sürdükleri kişilere ait 2 aracı da ateşe verdiğini bildirdi.

16:58

IŞİD KONTROLÜNDEKİ BÖLGEDEN TÜRK ASKERLERİNE ATEŞ AÇILDI

Anadolu Ajansı ve Doğan Haber Ajansı, Kilis’te, sınırın Suriye tarafından açılan ateş sonucu 1 astsubayın öldüğünü, en az bir askerin yaralandığını bildirdi.

Anadolu Ajansı, olayda bir uzman çavuşun yaralandığını bildirirken, Doğan Haber Ajansı ise dört askerin yaralandığını bildirdi.

16:21

TRAFİK POLİSLERİ ARAÇLARINDAN İNDİKTEN SONRA ATEŞ AÇILDI

Haber ajansları ilk geçtikleri haberlerde bir polis merkezine saldırı olduğunu duyurdu.

İlerleyen dakikalarda geçilen haberlerde ise iki trafik polisinin kaza ihbarı üzerine gittikleri yerde, araçlarından inmeleri ardından saldırıya uğradıklarını bildirdi.

16:00

Saldırıda ağır yaralanan polisin öldüğü bildiriliyor.

15:53

Anadolu Ajansı, Diyarbakır’daki saldırıda yaralanan polislerin Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldığını, polislerden birinin durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Ajans, polis ekiplerinin bölgede operasyon başlattığını aktarıyor.

15:29

DİYARBAKIR’DA POLİSE SİLAHLI SALDIRI

Diyarbakır Yenişehir ilçesinde Şehitlik semtinde bulunan polis merkezine silahlı saldırı düzenlendiği bildirildi. Saldırıda 2 polis memuru yaralandı.

15:16

CHP meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Son günlerde yaşanan,toplumsal barışımızı bozan olayların araştırılması için” 116 imzayla TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırdıklarını twit attı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “terör olayları nedeniyle Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ve TBMM Genel Kurulu’nun 29 Temmuz Çarşamba günü olağanüstü toplanması” için 116 milletvekilinin imzasıyla önerge vereceklerini teyit etti.

Suruç’taki saldırının ardından HDP lideri Selahattin Demirtaş “TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Meclis başkanına çağrı yapıyoruz. Meclis başkanı derhal toplantıya davet etmelidir. Bizler de 80 milletvekili imzamızla hazırız” demişti.

Demirtaş’ın sözlerine yanıt veren Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise “TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağrılmasında bir fayda görmüyoruz” demişti.

15:01

İHD Suruç raporu: En büyük handikap olay yerinde güvenlik görevlisi bulunmaması

İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi, Suruç’ta yaptığı incelemeyle ilgili bir rapor yayımladı. Olayın hemen ardından bölgeye giden gözlemciler karşılaştıkları manzarayı şöyle anlatıyor:

“Olay yerinde ilk karşılaştığımızz görüntü, parçalanmış cesetler (patlamanın etkisiyle), cesetlerden ayrılmış uzuvlar, sağa sola, binanın camlarına, ağaç gövdelerine, çöp kutularına fırlayıp yapışmış olan insan etleri vardı. Hatta bazı hafif yaralıların elbiselerinde de arkadaşlarının küçücük et parçacıklarını görsek de tüm bunları onlara hissettirmedik. Zaman zaman (40 – 45 derecelik yaz sıcağında) kokudan ve dehĢet verici görüntülerden bunalan sağlık personeli ve AFAD görevlileri, güvenlik şeridinin dışına çıkıp yüzlerini yıkayıp dinleniyorlardı.”

Olay yerinde önceliğin yaralılara verildiğini kaydeden gözlemciler, hastanede de telaş ve tedirginliğin hakim olduğunu belirtiyorlar.

Raporda olay yerindeki en büyük handikaplardan birinin olay yerinde hiçbir güvenlik görevlisi bulunmaması olduğu belirtiliyor. Bu durumun bölge insanında tedirginlik yarattığı ayrıca Türkiye sınırlarına sızan IŞİD üyelerinin akıbetinin bilinmemesinin de endişeye neden olduğu kaydediliyor.

Basın açıklaması sırasında kitlenin yakınında güvenlik görevleri olmadığına ve patlamadan hiçbir güvenlik görevlisinin etkilenmediğine de dikkat çekiliyor.

14:34

Adana’da Hüda-Par üyesi evinde öldürüldü

Adana’da Hüda-Par (Hür Dava Partisi) ve Adana Kalem Vakfı üyesi olan Ethem Türkben, dün akşam hamile eşi ve 3 çocuğunun gözleri önünde, kar maskeli 2 kişi tarafından tabancayla öldürüldü.

Ağır yaralanan Türkben çevredeki vatandaşlar tarafından Özel Güney Adana Hastanesi’ne götürülürken yolda hayatını kaybetti.

Türkben’in yakınları “IŞİD militanına benzediği gerekçesiyle tehdit edildiğini” savundular ve “Yaklaşık 3 yıl önce namaza başladı. Gönüllü olarak müezzinlik yapıyordu. Kimseye zararı olmayan bir insandı. Ama sırf sakalı yüzünden, İslami yaşantısı nedeniyle PKK terör örgütü tarafından tehdit ediliyordu” iddiasında bulundular.

14:10

‘AKP CHP’nin 9 şartına sıcak bakıyor’

Milliyet gazetesinde Kıvanç El imzalı haberde, AKP’nin koalisyon görüşmelerinde CHP’nin 9 şartına sıcak baktığı belirtildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

*Ak Parti kurmayları CHP’nin 14 maddesi arasında çözüm süreci olmadığını vurgulayarak, “CHP’nin 15. maddesi çözüm süreci olur” değerlendirmesi yapıyor.

*CHP’nin açıkladığı 14 maddeden, “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlar içine çekilmesi” ve “Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödenekten pay almaması” konuları Ak Parti cephesinde, “zorlanılacak konular” olarak değerlendiriliyor.

*Ak Parti cephesinde, “emekliye ikramiye verilmesi, asgari ücret”, “Yeni dış politika”, ve “kesin hesap komisyonu” gibi konuların müzakere edilebilecek konular olarak değerlendiriliyor.

13:23

‘Adıyaman’da 23 şüpheli genç arıyor’

Habertürk gazetesi, seçim öncesinde HDP’nin Diyarbakır mitinginde patlayan bombaların failinin de Adıyamanlı olduğunu belirterek, 23 şüpheli gencin yetkililerce arandığını kaydetti.

Şefik Dinç ile Arif Balkan’ın haberinde emniyet kaynaklarına göre Adıyaman’dan başta IŞİD olmak üzere radikal gruplara katılan sayısının 70-80 civarında olduğu belirtildi ve şöyle devam etti:

“Ancak Adıyamanlılar bu sayının 200 civarında olduğunu iddia ediyor. Oysa Adıyaman’da sadece 18 aile çocuklarının IŞİD’e katıldığını belirterek kayıp başvurusunda bulundu. Emniyet, yapılan başvuruları “terör nitelikli kayıp şahıs” olarak işleme koydu. Resmi kaynaklardan, Adıyamanlı 23 gencin bu şekilde arandığı öğrenildi. Aranan bu kişiler arasında Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz de bulunuyor.”

‘Suriye savaşı kentte gerilimi tırmandırdı’

“Adıyaman’dan sadece IŞİD’e değil PKK’ya da pek çok katılım olduğunu söyleyenler de var. Ayrıca Adıyaman’da “uyuyan IŞİD hücreleri”nin olduğu iddia ediliyor. Suriye’de 4 yıl önce başlayan savaş, Adıyaman’da gerilimi had safhaya tırmandırmış durumda.”

12:40

Polislerin cenazesi toprağa verildi

Ceylanpınar’da evlerinde ölü bulunan Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli Feyyaz Yumuşak ve Çevik Kuvvet Şubesi’nde görevli Okan Açar’ın cenazeleri bugün toprağa verildi.

Cenaze töreninde konuşan İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, Mithat Cemal Kuntay’ın şiirine atıfta bulunarak “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bu toprakları bize vatan eğlerken şehadet şerbeti içerek şehitler kervanın katılanlara iki meslektaşımızı daha uğurlamak için buradayız” dedi.

Pınarbaşı sözlerine şöyle devam etti:

“Maalesef son yıllarda kanla beslenen ancak barış ve kardeşlik sözünü dillerinden düşürmeyen bu odaklar, devletimizin tüm kurumlarına ve teşkilatımızın kılcallarına giren örgütle kol kola girerek ihanet sarmalını genişletmişlerdir.”

“Bununla neyi amaçladıklarını gayet iyi biliyoruz. Bütün bunlara rağmen devletimizin ve milletimiz bekası için son dönemde kol kola giren bu örgütlerle, şehit versek de mücadeleyi sürdüreceğiz. Şehitlerimizin kanının yerde kalmayacağını timsah gözyaşları döken herkes görecek. Bundan şehitlerimizin aileleri dâhil kimsenin şüphesi olmasın.”

12:06

Ölen polislerle ilgili 3 kişi gözaltında

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde dün evlerinde ölü bulunan 2 polis memuruyla ilgili 3 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Anadolu Ajansı’na bilgi veren kaynaklar, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin bu sabah bazı adreslere operasyon düzenlediğini ve olayla ilgili 3 kişiyi yakaladığını belirtti.

Gözaltına aşınan zanlıların işlemlerinin devam ettiği kaydedildi.

11:58

Arınç-Demirtaş polemiği

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş arasında Suruç saldırısıyla ilgili bir polemik yaşandı.

Gazetelerin sorularını yanıtlayan Arınç, HDP’lileri eleştirerek “Polis yoktu diyenlere başka bir şey daha sormak istiyorum. Suruç’ta her gün 3 gösteri yapılıyor ve HDP’nin yöneticileri yapıyor. Acaba bu grubun içinde neden yoklardı?” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Demirtaş Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

11:42

Suriye sınırına özel birlikler gönderildi

Suriye sınırındaki Kilis’e Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo berelilerden oluşan birlikler gönderildi.

Birliklerden bir kısmı IŞİD denetimindeki Elbeyli bölgesinde, diğer kısmı ise PYD denetimindeki Afrin’in karşısındaki Martavan bölgesi yakınlarında konuşlandırıldı.

Kilis Valiliği, Öncü Hudut Karakolu ile İnanlı Hudut Karakolu ve Darmık Hudut Karakolu ile Çerçili Hudut Karakolu arasında yer alan sınır hattının 5 gün süreyle ‘özel güvenlik bölgesi’ olarak ilan edildiğini duyurdu.

Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’e de özel birlikler gönderildiği öğrenildi.

11:34

‘İncirlik Üssü’nün koalisyon uçaklarına açılması bekleniyor’

Hürriyet gazetesi yazarı Tolga Tanış, İncirlik Üssü’nün çok yakında IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarının kullanımına açılacağını yazdı.

Tanış “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı savaşta kullanılması konusunda iki hafta önce varılan prensip anlaşmasını sonuçlandırmak için beklenen telefon görüşmesini gerçekleştirdiler. İncirlik Üssü’nün çok yakında koalisyon uçaklarının kullanımına açılması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Gazeteci, Amerikan Dışişleri’nden görüştüğü yetkilinin net bir tarih vermekten kaçındığını ve Türkiye’yle varılan mutabakatın Ağustos ayında yürürlüğe girmesinin beklendiğini kaydetti.

11:16

Kılıçdaroğlu: Erken seçim ihtimali daha yüksek

Yeni Şafak gazetesine konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim ihtimalini daha yüksek gördüğünü belirtti.

AKP ile CHP arasındaki görüşmelerin ikinci etabına geçilmesine rağmen erken seçim ihtimalini daha yüksek gördüğünü belirten Kılıçdaroğlu, “Koalisyon için iyi niyetli atılmış adımlar var ama gerçekçi olarak baktığımızda bunun bazı zorlukları var” dedi.

AKP’nin olası bir erken seçimde tek başına iktidarı sağlayacak çoğunluğa ulaşması durumunda dört yıllık iktidarının çok zor olacağını savunan CHP lideri, “Bu muhalefetle götüremez. Karar veremez, anayasayı değiştiremez, Kürt sorunu gibi devasa bir sorunu çözemez. Hele Ortadoğu’daki bu politika böyle devam ederse Türkiye çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalır. O nedenle koalisyon gerçekten de çok sağlıklı bir çıkış yolu” diye konuştu.

11:12

Türkiye’den sıcak gelişmeleri aktardığımız canlı anlatım sayfamız Türkiye’de Bugün’e hoşgeldiniz. Suruç’ta yapılan ve 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının yankıları devam ediyor. Sınır güvenliğiyle ilgili önlemler artırılıyor. Ayrıca hükümet kurmak için koalisyon görüşmelerinde de ikinci tur toplantılar yapılıyor.

1458630cookie-checkBugün zor bir gün oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.