Bursa'da eşcinsellere yönelik operasyon

Bursa'da geçen yıl düzenlenen operasyonda tutuklanan ve İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde “Suç işlemek için örgüt kurma, örgüt yönetme, örgüte üye olma, fuhşa teşvik etmek, fuhuş için yer temin etmek” suçlarından haklarında dava açılan 13'ü tutuklu 16 sanık arasında bulunan Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği (Gökkuşağı) Başkanı Öykü Ö. ile o dönemde derneğin denetleme kurulu başkanı olan, Bursa Barosu'na kayıtlı avukat E.H.Ö. hakkında, uyguladıkları bazı yaptırımlarla 16 eşcinsele “eziyet” ettikleri iddiasıyla dava açıldı.


Alınan bilgiye göre, dernek üyesi 5 kişinin şikayeti üzerine Öykü Ö. ile E.H.Ö. hakkında soruşturma başlatan Bursa Cumhuriyet Savcısı, soruşturma sonucunda hazırladığı iddianameyi Bursa 11. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sundu.


Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu'nda görevli avukat E.H.Ö. (38) ile Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Ö'nün (36), Türk Ceza Kanunu'nun “Eziyet” suçunu içeren ve “2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını” öngören 96. maddesi uyarınca yargılanmaları, mağdurların her biri için cezanın ayrı ayrı uygulanması talep edildi.


İddianamede, “Mağdur” durumunda olan 16 kişinin ifadelerine yer verilirken, bu kişilerden 5'i aynı zamanda “şikayetçi” konumunda ifade verdi.


Operasyonun düzenlendiği tarihte mahkeme kararıyla dernekte yapılan aramada, derneğin ilan panosunda bulunan ve Denetleme Kurulu Başkanı sıfatıyla avukat E.H.Ö'nün imzasının yer aldığı, 7 maddelik “Kurallar ve Yaptırımlar Listesi”nin delil olarak sunulduğu iddianamede, bu listede yer alan yaptırımlarla eşcinsellere baskı ve eziyet yapıldığı öne sürüldü.


Duyuruda, bir dernek üyesinin diğer bir dernek üyesine fiili şiddet uygulaması durumunda 400 YTL para ve 7 gün “aforoz”, “manevi şiddet” halinde 150 YTL, hırsızlık yapması durumunda bin YTL ve 20 günlük “aforoz”, yönetim kurulu kararlarına uyulmaması durumunda 500 YTL para ve 10 günlük “aforoz”, gündüz saatleri içinde mini etek ve göğüs dekolteli kıyafetler giyilmesi halinde ise 100 YTL para cezası verileceği şeklinde maddeler bulunduğuna işaret edilen iddianamede, bu şekilde dernek üyelerinin yönetim kurulunun tahakkümü altına sokulduğu, itiraz hakkının ve eleştirinin yasaklandığı, kılık kıyafet özgürlüğüne müdahale edildiği öne sürüldü.


Mağdur ve müştekilerin, sıkı denetimlerle eziyet eylemine maruz kaldıklarının, aforoz edilen dernek üyesiyle diğer üyelerin konuşmalarının yasak olduğu yönündeki ifadelerine de yer verilen iddianamede, iki zanlının “aforoz” cezaları ile Türk Ceza Kanunu ve Türk yargı sistemine alternatif bir yargı sistemi geliştirdikleri savunuldu.


Bursa'da geçen yıl düzenlenen ve 13 kişinin tutuklandığı operasyon çerçevesinde Gökkuşağı Derneğinde yapılan incelemede, 25 Mayıs 2007'de yapılan olağan genel kurul toplantısının ardından denetim kurulunun yaptığı toplantıda alınan ve üyelere duyurulan “Kurallar ve Yaptırımlar Listesi' bulunmuştu.

1064400cookie-checkBursa'da eşcinsellere yönelik operasyon

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.