Bush İsrail’den konuştu: Barış fırsatı var

Bush’un tüm israil kabinesi tarafından karşılandığı tören sırasında söz alan İsrail Başbakanı Ehud Olmert de ülkesi ve ABD arasındaki ilişkilerin sarsılmaz olduğunu ve Bush’un İsrail’in ulusal güvenliğinin korunmasına bağlılığını gösterdiğini belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de İran, Hizbullah ve Hamas’ın “çılgınlığı”nın durdurulması çağrısında bulundu.

Peres ayrıca, İran’ı “kendimizi savunma kararlılığımızı küçümsemeyin” diyerek uyardı.

Hamas ise Bush’un bölgeye ziyaretini hoş karşılamadı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “Bush hoş gelmedi. Çünkü o Filistin halkının çektiği acıların başlıca nedenlerinden biridir” dedi.

Zuhri ayrıca, “Bush bölgeye sadece İsrail’in işgaline ahlaki, siyasi, maddi destek vermek ve Filistinliler arasındaki ayrılığı körüklemek için geldi” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, 2001’de göreve gelmesi sonrası ilk kez İsrail ve Filistin Yönetimi kontrolündeki toprakları ziyaret ediyor.

ABBAS İLE DE GÖRÜŞXECEK

Başkanlık döneminde ilk kez İsrail ve Filistin topraklarını ziyaret eden George Bush, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüşmek üzere Batı Şeria’nın Ramallah kentine de gidecek.

George Bush’un Ortadoğu turundaki diğer duraklarıysa; Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Mısır olacak.

Bush Ortadoğu turuyla; İsrail-Filistin barış sürecini canlandırmayı ve bölge ülkelerine İran’ın kendileri için bir tehdit oluşturduğu mesajını vermeyi hedefliyor.

Bush’un turu öncesi İsrail ve Filistin liderleri, müzakerecilerine, görüş ayrılıklarının sürdüğü temel konuları da tartışma yetkisi verdi.

Bu konular arasında gelecekte kurulacak bir Filistin devletinin sınırları, Kudüs’ün statüsü, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimleri ve Filistinli mültecilerin durumu da var.

Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan Annapolis Barış Konferansı’nda, İsrail ve Filistin liderleri, bu yıl nihai bir barış anlaşması imzalamaya çalışmakta anlaşmışlardı. (BBC)

FOTOĞRAF: Bush Tel Aviv’de tüm İsrail kabinesince karşılandı

1164580cookie-checkBush İsrail’den konuştu: Barış fırsatı var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.