‘Bush’un umut feneri söndü’

Gazete Ebu Rişa’nın geçen hafta Bağdat’a yaptığı altı saatlik ziyaret sırasında Başkan George Bush’la görüştüğünü belirterek, Iraklı şeyhin, Amerikalılar işbirliği yaptığı için cezalandırılan ilk lider olmadığına dikkat çekti. Gazeteye göre Haziran ayında Amerika’ya yakınlığıyla bilinen dört şeyh Bağdat’ta intihar saldırısında öldü.

The Independent gazetesi de Ebu Rişa’nın öldürülmesini “Öldüren Cazibe” manşetiyle verdi.

Gazete, “Bush geçan hafta, Anbar eyaletinin lideri Ebu Rişa’yla görüştü. Bu hafta, Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, Anbar’ın Irak için nasıl bir model haline geldiğini anlattı. Dün Ebu Rişa Anbar’da bombacılar tarafından öldürüldü” yorumunu yaptı…

“İŞBİRLİKÇİLER GÜVENDE DEĞİL”

The Independent yazarı Patrick Cockburn da saldırıyı “Bush’un Irak’ı sakinleştirme umutlarını havaya uçuran suikast” diye niteleyerek şöyle devam etti:

“Amerika’nın Ramadi’deki en büyük askeri üssünün hemen karşısında kapısında bir Amerikan tankının beklediği evinin önünde saldırıya uğrayan Ebu Rişa, çok kötü bir zamanda; Bush Amerikan halkına, Irak’ta işlerin yoluna girmeye başladığını, Anbar’ın da buna örnek olduğunu söylemeye hazırlanırken öldürüldü. Artık Amerika’yla işbirliği yapan hiç kimse güvende değil.”

The Independent’ta yer alan başka bir haberde bazı Sünnilerin Ebu Rişa’nın yasını tutarken, bazılarının saldırıya sevindiğini şöyle aktardı:

“Anbar’daki en büyük aşiretin liderlerinden Ali Hatem El Süleyman, ‘Anbar’da tek bir çocuk kalsa bile burayı El Kaide’ye bırakmayacağız’ derken, bazı aşırı dinci internet sitelerinde Ebu Rişa, ‘Haçlıların uşağı’ olarak niteleniyor.”

1157950cookie-check‘Bush’un umut feneri söndü’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.