Büyükelçilik önünde Özgecan protestosu

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde tecavüz girişimi sonrasında öldürüldüp cesedi yakılan üniversiteli Özgecan Aslan cinayetine bütün Türkiye’de olduğu gibi Londra’da yaşayan toplum da tepki gösterdi… 18 Şubat Çarşamba saat 14’de Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği önünde protesto eylemi yapan çoğu kadın 300’e yakın protestocunun, Büyükelçilik kapısına siyah çelenk koyma girişimi ise polis tarafından engellendi.

“Kadın katliamlarına karşı yasta değil, isyandayız” Türkçe ve İngilizce sloganı taşıyan protestocular okudukları bildiride AKP iktidarını hayatın her alanına erkek egemen zihniyetini yerleştirmekle suçladılar. AKP’nin iktidarı döneminde kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını öne süren açıklamada “Artık Yeter! Erkek, devlet, yargı, medya işbirliğiyle kadın katliamlarına davetiye çıkaran bu sisteme karşı yasımızla ve isyanımızla sokaktayız!” denildi.

Eylemi düzenleyen kurumlar şöyle:

“DAY MER Kadınlar Komisyonu, Sosyalist Kadınlar Birliği, Britanya Alevi Kadınlar Birliği, Roj Women, Yeni Kadın Londra, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Kırkısraklılar Kadın Kolları, Bozcader Kadın Kolları, Tilkiler Kadın Kolları, Alxas Kistik Kadın Kolları, Dersim Kadın Kolları ve Nurhak Derneği.”

“ASIL SUÇLU SİSTEM”

DAY MER Başkanı Aslı Gül, eylemin çalışma saatleri içinde olması ve okulların tatil olduğu için pek çok annenin evde çocuk bakmak zorunda kalmasına rağmen katılımın kalabalık olduğunu söyledi.

Gül şöyle konuştu:

“Mersin’de yüzlerce insan Özgecan Aslan için yürüyor. Devletin polisi barikat kurarak şiddeti protesto etmek için sokağa çıkan kadınlara şiddet uyguluyor! Devlet polis aracılığıyla kadını ve onların acısını copluyor… Bu durumu İngiliz kadınlara nasıl anlatacaksınız?”

“İstatistiklere göre; 2014 yılında en az 281 kadın erkek failler tarafından öldürülürken 109 kadın ve kız çocuğu da tecavüze uğramış…” diyen Gül şöyle devam etti:
“Türkiye’deki kadınları koruyucu yasalar, neredeyse şiddeti teşvik edecek nitelikte… Ne yazık ki sistem değişmediği süreçte, erkek toplumu yerini gerçek bir kadın-erkek eşitliğine bırakmadığı süreçte bu tür hunhar cinayetler sürecektir… Tutuklanan katil zanlıları ya da onlara verilecek ağır cezalar bizi yanıltmasın. Onları besleyen büyüten sistem ve o kültürün yok edilmesi gerekir.”

TRAFALGAR’DAKİ GÖSTERİ

Geçen pazar akşamı da, gösteri ve protesto mekanı Trafalgar Meydanı’nda toplanan çoğu kadın 50’ye yakın protestocu sazla ağıt yakıp, türküler söylediler…
Caddeye yakılan mumlarla meydanda yürüyenlerini dikkatini çekmeyi başaran protestocular, Türkiye’de kadın cinayetleri ve tecavüzleri caydırıcı yeni yasal düzenlemelerin yapılmasını istediler.

Kadınlar, Özgecan cinayetinin artık bardağı taşıran son damla olduğunu belirterek, “Biz yasta değil isyandayız” sloganı atarak öfkelerini dile getirdiler…

FOTOĞRAF:

– Geçen pazar akşamı, gösteri ve protesto mekanı Trafalgar Meydanı’nda toplanan çoğu kadın 50’ye yakın protestocu sazla ağıt yaktı…

– 18 Şubat Çarşamba saat 12’de Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği önünde protesto eylemine katılan çoğu kadın 300’e yakın protestocu “Yeter Artık” dedi.

853460cookie-checkBüyükelçilik önünde Özgecan protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.