Cameron’un ilk gezisi ABD’ye

Cameron, İngiltere’de 2. Dünya Savaşı sonundan bu yana kurulan ilk koalisyon hükümetinin başbakanı
David Cameron bugün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edilecek.

Cameron ayrıca bazı Kongre üyeleriyle de bir araya gelecek.

İngiltere Başbakanı, gezisi öncesi Amerikan Wall Street Journal gazetesi için kaleme aldığı yazıda, Amerika Birleşik Devletleri’yle, ülkelerinin ulusal çıkarlarına hzimet eden daha gerçekçi bir ilişkileri olacağını söyledi.

David Cameron, ülkesinin bu ilişkideki “küçük ortak” konumunun bilincinde olduğunu ancak görüşleri ve değerleri net olan, güçlü ve kendisine güvenen bir ülke gibi davranması gerektiğini belirtti.

BP’e yönelik eleştiriler İngiltere’yi kaygılandırıyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın, Meksika Körfezi’ndeki Deepwater Horizon adlı platformunun batması ve yaşanan çevre felaketi sonrası petrol şirketi BP’ye yönelik sert eleştirileri, İngiltere’de kaygı yaratmıştı.

David Cameron ziyareti sırasında ayrıca, Abdül Basit el Megrahi’nin geçen yıl serbest bırakılmasına hala tepkili olan ABD’yi yatıştırmaya çalışacak.

270 kişinin öldüğü Lockerbie saldırısını düzenlemekten suçlu bulunan el Megrahi geçen yıl prostat kanseri olduğu gerekçesiyle son günlerini ailesiyle birlikte geçirmesi için affedilerek serbest bırakılmış ve onun ülkesi Libya’ya dönüşüne izin verilmişti.

BP’nin, el Megrahi’nin Libya’ya dönüşüne izin verilmesi için İngiliz hükümeti nezdinde temaslarda bulunduğunu doğrulaması, ABD’de bu şirkete yönelik tepkilerin artmasına neden olmuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın bugün dört Amerikalı senatörle yapacağı görüşmede özellikle bu konuyu ele alacağı belirtildi.

Abdül Basit el Megrahi, 1988 yılında ABD’ye sefer yapan Pan Am Havayolları’na ait yolcu uçağına bomba yerleştirmekten suçlu bulunup ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Havada infilak eden uçak İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerine düşmüş, olayda 189’u Amerikalı 270 kişi hayatını kaybetmişti.

Lockerbie saldırısında ölen Amerikalıların aileleri, el Megrahi’nin affedilmesine tepki göstermişlerdi.

58 yaşındaki Abdül Basit el Megrahi ise başından beri suçsuz olduğunu savunuyordu.

832690cookie-checkCameron’un ilk gezisi ABD’ye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.