Cemalnur Sargut.

Seneler önce, ramazan ayi sohbetlerinde ve Hz. MEVLANA sohbetlerinde bir güzel ses’e, bir içten nefes’ e, simsicak bakan ”gel, dinle” diye çagiran güzel bir göz’e, ruhu anlatan bir söz’e rastlamistim, bir hanimefendi’ ye rastlamistim, TV ekraninin karsisindan ayrilamamistim. 40 yilda bir de olsa, böylesi güzel programlara da rastliyorum elbette televizyonlarda.
Sevdigi ve inandigini anlattigi, gözlerine ve sesine yansiyordu Cemalnur SARGUT Hanimefendi’ nin, ve karsisindakini zorlamadan, kirmadan, incitmeden, yumusacik söylüyor, usul usul anlatiyordu, ruhunuza akan bir irmak gibi…

Türk Musikisi’nin degerli Bestekarlarindan olan Alaaddin YAVASÇA Hocamiz için Dolmabahçe Sarayi’ nda verilen bir konserde, ayni sirada oturarak dinledik konseri Cemalnur SARGUT Hanimefendi ile. Karsilastigimizda bakistik, kucaklastik, fotograf çektirdik, ve ben bu güzel heyecani ömrümce unutamam. Güzel bir Besteci, güzel saz sanatçilari esliginde söylenen güzel sarkilar, güzel mekan, güzel konuklar konserin derinligine unutulmazlik katiyordu, o gece.
Seneler sonra, geçtigimiz günlerde 24 Kasim 2010 da, ÖGRETMENLER GÜNÜ’ nde, arkadasim Selma ZARIFOGLU, Sultanbeyli Belediyesi için bir program hazirlamis ve bana programi sunmami rica etmisti, konugun Cemalnur SARGUT Hanimefendi oldugunu duydugumda, heyecanimi ve sevincimi anlatamam, Istanbul’ un bir ucundan diger ucuna, kuslar gibi uçarak gittik, içimize agan sohbeti dinledik, karsisinda soru sorma ve fikrimi, bilgimi paylasma özgürlügünü yasadim, mutlu oldum.Basi açik, basi kapali kadinlar birarada dinledik, sorular sorarak, cevaplar alarak, özgürlügümüzün tadina vardik.
Istanbul’ da dogup büyüyen, 20 sene Kimya dersi ögretmenligi yapan, oglunu kaybederek ölüm acisi yasayan, hocalarini her an anmayi bir ibadet kabul eden, bu degerli, hassas ve hür kadin, beni samimiyetiyle ve sabriyla bir kez daha, kendisine hayran birakti.
Hele bir namaz kilisini anlatisi ve kilarken hissettiklerini dile getirisi var ki, o anda, hangi inançta olursaniz olun, birlikte dua etmek istiyorsunuz. Hatta o anda bir camide olmayi hayal ettigimi söylemeliyim. Cemalnur SARGUT Hanimefendi’ nin, Frankfurt’ ta Fru Liebe ( Kutsal Kadin) Kilise’ sinde ”Hz. YUSUF” konulu konferasi verdigini hatirlamak, hosgörü ve hürriyet ve barisda cem olmak adina beni heyecanlandirdi. Avrupa ve Amerika’ da bazi üniversitelerde verdigi konferans ve dersler, bir Türk Kadini’ nin basarisi beni onurlandirdi. Islam dininin bütün dinleri ve inanislari kucaklayan evrensel çagrisini yineleyen, ” Hz. Meryem” , ” Islam’ da Tasavvuf”, ” Tasavvuf’ ta Hz. Adem”, ” Islam” konusunda, çeyrek asirdir dersler vererek bilgisini paylasan Cemalnur SARGUT Hanimefendi ile birlikte, Istanbul’ da ÖGRETMENLER GÜNÜ’nü kutlamak, bir ayricalikti.
Hocasi Samiha AYVERDI’ nin söyledigi ” Benim için O bir hiçti deyin” sözüne ve sesine uyarak, tevazu ile, ” yazmayin, bu kadar yazmayin, O büyükler karsisinda neyim ki, bir hiç” diyor, Cemalnur SARGUT…
Bana ilk imzaladigi ”DINLE” adli kitabinda, ” Ilkim Hanimefendi’ ye her zaman Allah’ in sesini dinlemesi dilegiyle” demis. Ikinci imzaladigi ” Hz. ADEM” adli kitabinda, ”Allah’im sizi Hz. Insan’ dan ayirmasin, Amin ”demis. Bana ÖGRETMENLER GÜNÜ Hatirasi olarak imzaladigi ” KENAN RIFAI ILE ASKA YOLCULUK ” adli kitabinda ” Can dostuma” demis.
”Samiha AYVERDI ile SIRRA YOLCULUK ” adli kitabini bana ” Sevgili Dostuma” diye imzalamis. Bütün sözlerine, yürekten tesekkürü borç biliyorum.

”3 Kasim 1952 de dogdugum için akrep burcuyum ama burcumun zor özelliklerini yenmeye çabaliyorum, Allah’ in 99 güzel adinin en sonuncusu ”sabir’ dir”, ama sabrin hayatimizdaki önemi büyüktür” diyen Cemalnur SARGUT Hanimefendi, Dogulu ve Batili Felsefecilerin hayatlarini ve ögretilerini incelemis, Islam Mutasavviflarini arastirmis, Mesnevi ve Kuran-i Kerim üzerine çalismalar yapmis, kendisine fikri çalisma sahasi olarak ” Islam Tasavvufu” nda karar kilmis hür bir kadin, hürriyetin savunucusu bir hocadir, O , ”HIÇ ” olma gayreti içinde bir Hz.Insan’ dir.
Ilk ögretmeni, annesi Meskure SARGUT Hanimefendi’ den aldigi manevi egitimle, çocugunu kaybettiginde, acisini paylasmaya gelen hocasi Samiha AYVERDI Hanimefendi’ nin kendisine verdigi manevi huzuru anlatirken, bilgilerini paylasmak için, her an hazir oldugunu dile getiriyordu, 17 Aralik’ ta Konya’ da olacagini söylüyordu bizlere…”Yol, gönüldür. Gitmek kendiliksiz kendine gitmektir. Bilmek ve bulmaktir. Evvela kendinden çikacak, sonra kendiliksiz kendimize dönecegiz. Yani kendi hakikatimizi bilecegiz.” diyordu Cemalnur SARGUT Hanimefendi ve gidiyordu bir baska yere, gözbebegimizin içine simsicak bakarak, bize sevgiyle el sallayarak…

1634690cookie-checkCemalnur Sargut.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.