Cemevi, Gazi Mahallesi Katliamı’nı unutmadı

İstanbul Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 günü bir kahvehaneye açılan ateş sonucu başlayan ve İstanbul’un diğer Alevi mahallelerine sıçrayarak 3 gün devam eden olaylarda 19 kişi yaşamını yitirmişti.

Anmada, saygı duruşu ardından söz alarak, kısa bir konuşma yapan IAKM-C Başkanı İsrafil Erbil, Gazi Olayları’nın “Kerbela’dan bu yana devam eden sürecin bir devamı” olduğunu söyledi.

Başkan Erbil, Alevilerin Cumhuriyet tarihinde karşılaştığı Koçgiri (1921), Dersim (1938), Ortaca (1962), Elbistan (1968), Çorum, Yozgat, Maraş, Malatya, Sivas (1978-1980), Sivas (1993) ve Gazi (1995) gibi olayların birbirinden ayrı değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Polisin kabul edilemez bir şiddet uyguladığı olayların ardından başlayan hak arama mücadelesinin Aleviler açısından ayrı bir eziyete dönüştürüldüğünü öne süren Erbil, Türkiye’nin dört bir yanına taşınan mahkeme sürecinde şehit ailelerinin sayısız tacize mahruz kaldığını ve mahkeme sonucunun toplumsal vicdanlara seslenmekten uzak kaldığını söyledi.

Erbil “Dün Alevileri katlediyorlardı bugün Aleviliği katlediyorlar” diyerek Türkiye’de yaşanmakta olan açılım sürecinde Aleviliğin ilahiyatçılardan sorulmasını kınadı.

Alevilerin yaşadığı katliamların bir daha yaşanmaması için gereken derslerin çıkarılması gerektiğini ve bu konuda yönetim kurulu olarak kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini Erbil, IAKM-C’deki kursların herkese açık olduğunu hatırlattı.

830530cookie-checkCemevi, Gazi Mahallesi Katliamı’nı unutmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.