Cemevi saldırısına şok rapor

CHP İstanbul milletvekili Mehmet Sevigen, Başakşehir’deki Cemevine yapılan saldırı konusunda Kılıçdaroğlu’na rapor sundu ve “Alevi-Sünni, Kürt-Türk kavgası bahanesiyle, insanlar yerlerinden edilip kentsel dönüşüm alanı olan bölgenin TOKİ’ye devredilme planı yapılıyor” dedi.

CHP İstanbul milletvekili Mehmet Sevigen, önceki gün Başakşehir’de Cemevine yapılan saldırıyla ilgili olay yerinde incelemelerde bulundu ve hazırladığı raporu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu. Sevigen raporunda, ‘’ Bölge, kentsel dönüşüm alanıdır ve ( Burada Alevi-Sünni, Kürt-Türk kavgası var) denilerek, insanlar yerlerinden edilip bölgenin TOKİ’ye devredilme planı yapılıyor’’ dedi.

Sevigen raporunda, olayın meydana geldiği Şahintepe mahallesinin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinden göç alarak kurulduğunu vurguladı. ‘’Kontrolsüz ve kaçak yapılaşma sonucu mahalle çarpık konutlarla dolmuştur. Kürt ve alevi nüfusunun kardeşçe bir arada yaşadığı bir mahalle olarak bilinmektedir’’ dedi.

VELİBABA CEMEVİ SALDIRISI:

Mahalledeki Veli Baba Cemevine 26 Aralık 2010 Pazar akşamı maskeli 100 kişilik bir grubun saldırdığını belirten Sevigen, ’’Olaydan 4 gün önce de maskeli bir grup Cemevi yakınlarında eylem yapmıştır. Olayın ardından 100’lerce sivil polis oradaydı. Olay yerini gören bir noktada, 2 siyah minibüsün bulunması, dikkati çekti’’ dedi.

Cemevinde bulunan kamera sisteminin saldırı akşamı kayıtta olmadığını, saldırının bölgede bir Alevi- Kürt çatışması yaratmak isteyen güçler tarafından organize edildiğini, Maraş, Sivas ve Gazi katliamlarına benzer bir provokasyon girişiminin yaratılmak istendiğini vurgulayan Sevigen, ‘’Bu saldırı şüphelidir. Mahallede karakol yoktur. Bölgede yaşayanlara potansiyel suçlu muamelesi yapılmaktadır. Geceleri belediye ve halk otobüsü güvenlik sebebi ile çalışmamaktadır’’ tespitlerini de yaptı.

Raporda ‘’Olayların bir başka sebebi de, bölge kentsel dönüşüm alanı olduğu için (Alevi-Sünni, Kürt-Türk kavgası var” denilerek insanları yerlerinden yurtlarından ederek, burayı TOKİ’ye devretme planı içinde olanlar vardır’’ denildi.

Sevigen ‘’Gazi olayları da böyle küçük bir kıvılcımla başladı. 17 gencimizin hayatına mal oldu. Onun için bu olay münferit bir olay diye bakılmadan acilen hükümetin yapması gereken şey, failleri ortaya çıkarmaktır. Ne yazık ki 100 kişi saldırı yapıyor. Aradan 5 gün geçmesine rağmen tek bir kişi bile bulunamıyor’’ dedi. (Gazeteport )

BELEDİYE’DEN AÇIKLAMA

Başakşehir Belediyesi adına Basın Danışmanı Bektaş Erdoğan’ın konuyla ilgili gönderdiği açıklamada aynen şöyle:

“Şahintepe Mahallesi’nin yerleştiği alan neredeyse tamamen şahısların mülkiyetinde olan bir alandır. 1681 dönüm olan bu alanda 6100’e yakın hak sahibi vardır.

Şahintepe Mahallesi yerleşim alanı, ifade edildiği gibi bir ‘Kentsel Dönüşüm’ alanı değildir.

Başakşehir Belediyesi olarak biz, işbaşına gelir gelmez, yaklaşık 30-35 yıldır yaşamın ve şu veya bu biçimde yapılaşmanın var olduğu Şahintepe Mahallesi’nin temel olan ifraz ve imar planı sorununu ele aldık. Şahintepe Mahallesi’nde -Mahalle Muhtarlığı, vatandaşlarımız, mahallede faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte el ve akıl birliği yaparak- ifraz çalışmalarını başlatmış; imar planları konusunda da ciddi adımlar atmış; konuyla ilgili Belediye Meclisi’ni ve vatandaşlarımızı sürekli bilgilendirmiş olmamıza rağmen Cemevi’ne yapılan menfur saldırıyı -‘insanlar yerlerinden edilip bölgenin TOKİ’ye devredilme planı yapılıyor’ ifadeleriyle- farklı noktalara çekerek değerlendirmekten, bilgi sahibi olunmadan yapılan ve vatandaşları tedirgin eden açıklamalardan kaçınmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu tür açıklamalar, gerçeği yansıtmadığı gibi bilgi kirliliği oluşturmaktan; birlik ve beraberliğe yönelik olan bu saldırıya ve saldırıyı yapanların ellerine yeni bir gerekçeler vermekten başka bir işe yaramaz.

Şahintepe Cemevi’ne yapılan saldırı akabinde hazırlanan raporda ifade edilenler iddialar doğruyu yansıtmamaktadır, gerçek ve akıl dışıdır.”

1273490cookie-checkCemevi saldırısına şok rapor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.