Cenazede bağlılık mesajları

Kuzey Kore’de Kim Jong-il için düzenlenen cenaz töreninin ikinci gününde binlerce sivil ve asker başkent Pyongyang’ın en büyük meydanında toplandı.

Devlet televizyonu büyük kalabalıkları ve meydanda hizada duran askerleri gösterdi.

Ülkenin resmi olarak ikinci lideri olan Kim Yong-nam, Kim jong-il’in yönetimi devraldığı düşünülen oğlu Kim Jong-un’un da izlediği bir konuşma yaptı.

Üç dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Kim Yong-nam, ”Yoldaş Kim Jong-il’in büyük kalbi durdu, böylesine beklenmedik ve erken gidişi partimiz ve devrim için en büyük ve tahayyül edilemez bir kayıptır” dedi.

Kim Yong-nam, Kuzey Kore’nin matemini Kim Yong-un’un liderliğinde bin kat daha büyük bir kudret ve cesarete dönüştüreceğini de söyledi.

En üst düzey askeri yetkili olan Kim Jong-gak da kalabalığa seslenirken, ”halkın ordusunun Kim Jong-un’un liderliğinde hizmet edeceğini” söyledi.

17 Aralık’ta geçirdiği kalp krizi sonucu 69 yaşında öldüğü duyurulan Kim Jong-il için ülke, o tarihten bu yana yasta. Yas uygulaması yarın cenaze töreninin son bölümünün tamamlanması ardından sona erecek.

Kim Jong-il’in naaşı geçen hafta başkentte katafalka konmuş ve binlerce kişi tarafından ziyaret edilmişti.

Yeni protokol düzeninin işareti mi?
Cenaze töreninin ülkenin gelecekteki yönetimine ilişkin ipuçları verdiği düşünülüyor.

İlk gün düzenlenen tören boyunca Kim’in halefi olarak seçtiği oğlu Kim Jong-un en önde yer aldı. Babasının tabutunu taşıyan aracın önünden yürüyen Kim, zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.

BBC

1324630cookie-checkCenazede bağlılık mesajları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.