Cezası yalnızca görev yeri değişikliği

İsrail ordusu, geçen hafta Omri Burberg adlı yarbay için yapılan soruşturma çerçevesinde, 10 gün görevden uzaklaştırma kararı vermişti. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, olayı kınayarak, bunun İsrail ordusu ve benimsediği değerlerle uyuşmayan, olağan dışı ve kabul edilemez bir olay olduğunu söylemişti. Barak, İsrail ordusunun bunu soruşturduğunu ve olaydan gerekli dersleri çıkaracağını da belirtmiş, ayrıca sorumluların cezalandırılacaklarını dile getirmişti.

Batı Şeria'da, toprakları üzerinde inşa edilen duvara karşı, son bir kaç aydır her gün düzenlenen gösterilerle adını duyuran, Ramallah yakınlarındaki Nilin köyündeki gösteride gözaltına alınan Eşref Ebu-Rahma (27) adlı Filistinli genç, elleri ve gözleri bağlı halde iken, etrafındaki askerlerden biri tarafından hemen karşısından ateş edilerek ayağından vurulmuştu.

7 Temmuz'da meydana gelen olay, Nilinli bir Filistinli kız tarafından görüntülenmiş ve görüntüler, İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem tarafından tüm medya kuruluşlarına dağıtılmıştı.

Plastik mermi ile Filistinli'ye ateş eden asker, ekip komutanınca kendisine vur emri verildiğini söylemiş; ancak Yarbay Omri Burberg, böyle bir emir vermediğini, sadece Filistinli'nin korkutulmasını istediğini öne sürmüştü.

Her iki askerin de yalan makinasına bağlandığı ve alınan sonuçlarda askerin doğru, komutanının ise yalan söylediğinin anlaşıldığı belirtiliyor.

"YAKIŞIKSIZ DAVRANIŞ"

Independent görüntülerdeki askere, ateş etme emrini verdiği belirtilen İsrailli Yarbay Omri Burberg'in "yakışıksız davranış"tan suçlu bulunduğunu ve sadece görev yerinin değiştirildiğini belirtti.

Gazete, görüntüleri ortaya çıkaran İsrailli insan hakları örgütlerinin verilen bu cezayı kınadığını kaydediyor. Bu gruplardan Yeş Din'in "Bu subay, örneğin esrarlı bir sigara içerken yakalansaydı, hapis cezasına çarptırılır ve onursuz bir şekilde ordudan atılırdı." dediği belirtiliyor.

1175970cookie-checkCezası yalnızca görev yeri değişikliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.