Charalambos Georgiou’yu kurtarabilirsiniz

Charalambos Georgiou. Kıbrıslı Rum. 52 yaşında ve dört çocuk babası. Charalambos bir lösemi hastası. Gerekli ilik bulunmazsa bu yıl son Noel’ini yaşayacak. Noel Hristiyanlar için çok önemli. Bu Noel ise Charalambos için ayrı bir önem taşıyor.

O belki de bu Noel’de çocuklarına son kez hediye alıyor olacak. Ve çocukları ona son kez ‘babacığım’ diyerek sarılacak. O bir Rum. Ama hastalığın dili, ırkı, dini, rengi olmaz. Acının dili birdir. Hele söz konusu acı  lösemi gibi baş belası bir hastalıksa… Lösemi bir kanser türü. Kan kanseri olarak da biliniyor. Kan hücrelerinin, özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteriyor. Yüksek orandaki olgunlaşmamış hücrelerin normal ilik hücrelerinin yerini alması ile iliklerde bozukluğa neden oluyor. Sonuçta kan pıhtılaşmasında rol oynayan plateletler ve savunmada rol oynayan lökositlerin sayısı azalıyor. Bu kanamaların artması, hastaların sürekli enfeksiyon kapması anlamına geliyor. Savunma mekanizması zayıflıyor ve ileri aşamalarda kırmızı kan hücresi eksikliği anemiye, nefes darlığına neden olabiliyor. Zayıflık, yorgunluk, yüksek ateş, dişetlerinde şişkinlik ve kanamalar bazı hastalık belirtileri olarak gösteriliyor.  Lösemi hastalığı kendi içinde de çeşitlilik gösteriyor ve bazı gruplara ayrılıyor. Ancak türü ne olursa olsun tüm lösemeliler için ortalama 5 yıllık hayatta kalma oranı yüzde 42 olarak açıklanıyor. Ortalama sağ kalım süresi hastaların yaşına, yaygınlığına ve tedaviye göre değişiyor. Bazı hastalarda kemik iliği nakli yapılmadığında sadece yüzde 15’inde 5 yıldan fazla yaşaması mümkün olmaktadır. Az sayıda hastanın 20 yıl civarında yaşadığı biliniyor.  Charalambos için daha önce 13 yaşındaki Kıbrıslı Türk Kemal Saraçoğlu ve Kıbrıslı Rum Andreas Vasiliu için yürütülen kampanyaya benzer bir kampanya yürütülüyor. O dönemde lösemi hastası olan ve Londra’da tedavi gören Kemal Saraçoğlu’na uygun ilik bulunamamış ve Saraçoğlu kurtarılamamıştı. Ancak Vasiliu bu kampanya sonucu kurtarılabilmişti. Şimdi sıra Charalambos’u kurtarmaya geldi.   “Bir hayat kurtarabilirsiniz”  Lösemi hastaları için uluslararası alanda uygun iliğin bulunması için çalışma yürüten Marrow Donor Registry Vakfı uygun iliğin bulunmasında etnisitenin önemli olduğunu kaydediyor. Gönüllü yardım kuruluşu Marrow özellikle Kıbrıslı’lara ve Türkiyelilere  ilik bağışında bulunma çağrısı yapıyor.  Söz konusu ilik Charalambos’a yaramasa bile kayıtlı olarak ilik listesinde bekleyen binlerce hastadan birinin işine yarayabilir ve onun hayatını kurtarabilir. Marrow 1987’den bu yana 30 bin hastaya uygun ilik bulunmasına yardımcı oldu. Yani 30 bin hayat kurtardı. Her ay ortalama 300 kişi bu kuruluş sayesinde hayata dönüyor. Marrow’un bankasında 7 milyon potensiyel kan ve ilik bulunuyor. Marrow gibi tüm dünya çapında oluşturulan ilik bankalarına yapılan bağışlarda etnik azınlıkların özellikle de Kıbrıslıların ve Türkiyelilerin oranı yok denilecek kadar az.

Yetkililer, “ilik uyuşumu aynı zamanda genetik ve bölgesel özellikleri de içinde barındırıyor” diyor. Yani bir Türk’ün hayatı aynı bölgede ilik bağışında bulunan başka bir Rum’un, bir Kürt’ün ya da bir İtalya’nın elinde olabilir.

Bu nedenle “ne kadar çok ilik bağışı o kadar çok yaşama umudu” anlamı taşıyor. Unutmayalım bu iş için ayıracağımız yarım saatlik bir zaman, bizim hayatımızda çok şey eksiltmez ama bir insanın hayatını kurtarmaya yetebilir…  Charalambos Georgiou için  Kıbrıs Toplum Merkezi’nde (Cypriot Community Centre) bünyesinde bir kampanya başlattıklarını söyleyen Merkez çalışanı Gökay Uçar, ‘Charalambos’u kurtarmak için seferber olduk. Amacımız geniş bir ilik kampanyası gerçekleştirmek. Herkesi ilik bağışında bulunmaya davet ediyoruz” diye konuştu. Charalambos için yürütülen kampanyaya destek olmak isteyenler 07872633508 numaralı telefona başvurabilecekleri gibi 2 Aralık günü 16.30’da Kıbrıs Toplum Merkezi’ne bizzat giderek kampanyaya katılabilirler. Bu sene yeni yılda bir hayat kurtarabilir birine bir hayat hediye edebilirsiniz.

650400cookie-checkCharalambos Georgiou’yu kurtarabilirsiniz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.