Chavez zaferini ilan etti

Chavez, referandum sonucunu ‘anayasanın zaferi’ olarak yorumladı. Seçim Kurulu Başkanı Francisco Carrasquero, Hugo Chavez’in, hemen hemen tamamı sayılan oyların yüzde 58’ini aldığını açıklamıştı.


Referandum, Chavez’in görevine devam edip etmeyeceğinin belirlenmesi için yapılmıştı. Hugo Chavez ise referandum sonucunu, “anayasanın zaferi” olarak yorumladı.


Chavez, muhaliflerinin artık, kendisinin liderliğine yönelik referandumdan zaferle çıktığını, kabul etmesi gerektiğini belirtti. Venezuela lideri, başkanlık sarayının balkonundan kendisini destekleyenleri selamlarken, onlara şarkı da söyledi.


Hugo Chavez ayrıca, petrol piyasalarını da, piyasaya yeterli düzeyde petrol süreceklerini belirterek rahatlatmaya çalıştı. Venezuela’daki siyasi belirsizlik, dünyada petrol fiyatlarının artmasının nedenleri arasında gösteriliyordu.


Dünyanın en büyük beşinci büyük petrol üreticisi olan ülkedeki referandum öncesi petrol fiyatları, 46 dolar 90 sente kadar yükselmişti. Venezuela’da referandum sürecini, milyonlarca imza toplayan Chavez muhalifleri başlatmıştı.


Muhalifler Chavez’i, ülkeyi bir diktatör gibi yönetmek ve başarısız ekonomik politikalar uygulamakla suçluyordu. Alınan sonuç sonrası ise muhalifler, referandumda hile yapıldığını söyleyip, gerçekte oyların yüzde 59’unu aldıklarını iddia etti.


AB: DEMOKRASİ ZAFERİ


Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu Venezuela’daki referandumun sonucunu, “Demokrasi için bir zafer” olarak nitelendirdi.


Komisyon sözcüsü Antonia Mochan, referanduma katılım oranını övdü.


Mochan, Venezuelalıların soğukkanlılık içinde sandık başına gittiklerini söyledi.


Hugo Chavez kimdir?


Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, iktidara geldiği 1998’den bu yana ülkede ve uluslararası kamuoyunda tartışma yaratmış bir isim.


 
ABD daha önce Chavez’e yönelik darbe girişimini tanımıştı


Küba lideri Fidel Castro’nun yakın dostu olan Chavez’in taraftarları onu, yoksulların haklarını savunan ilk Venezuela lideri olarak görüyor.


Chavez’e yönelik muhalefet, 2002 yılında bir askeri darbe ile sonuçlanmış, darbe girişimi ABD tarafından hemen tanınmıştı.


Ancak Chavez taraftarlarının sokaklara dökülmesi sonucu, Devlet Başkanı kısa sürede tekrar görevine dönmüştü.


Hugo Chavez, referandumu kaybetmesi durumunda, petrol ihracatının sekteye uğrayabileceği uyarısında bulunmuştu.


Referandumu muhalefetin kazanması halinde, devlet yönetimindeki petrol şirketinin özelleştirileceğine kesin gözüyle bakılıyordu.


 

675430cookie-checkChavez zaferini ilan etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.