Chavez’in varisi: Maduro

Daha sonra, Chavez’in sağlık durumuyla ilgili açıklamaları ve en nihayetinde Chavez’in ölüm haberini hep Maduro’dan dinledik.

Gür bıyığı ve gülümsemesiyle dikkat çeken Maduro, heyecanlı konuşmalarıyla bilinen Chavez’in aksine, sakin yapısıyla tanınıyor.

Chavez, 50 yaşındaki yardımcısını halefi ilan ettiği konuşmasında onu şöyle tarif ediyordu: “Tam bir devrimci; genç yaşına rağmen büyük tecrübe sahibi olan bu adam, büyük azme ve çalışma kapasitesine sahip.”

Eski bir otobüs şoförü olan Maduro, Chavez’in en yakın danışmanlarından biriydi. 2006’dan beri Dışişleri Bakanı’ydı ve Chavez’in Ekim ayında kazandığı seçim zaferinin ardından Devlet Başkan Yardımcısı oldu.

Son seçim kampanyasında, Chavez’in kampanya aracını sürerek eski mesleğindeki hünerini sergiledi.

Chavez 1992’de darbe girişimi suçlamasıyla hapse atıldığında, Maduro onun serbest bırakılması için kampanya yürütenlerden biriydi. Kampanya 1994’te başarıya ulaştı.

O sırada Chavez’in avukatlarında biri olan Cilia Flores, Maduro’nun hayat arkadaşı oldu.

Mayıs 2011’den beri kanser tedavisi için Küba’ya giden Chavez’i bu ziyaretlerinde yalnız bırakmayan isimlerden biri Maduro’ydu.

ABD karşıtı söyleme sahipAnalist Carlos Luna’nın BBC’ye belirttiğine göre, Maduro da Chavez’in “Amerikan emperyalizminin hegemonyasından özgür, çok kutuplu bir dünya” özlemini paylaşıyor.

Bu ideale bağlı olarak Venezuela’nın ABD ile gerginliklerinin yükseldiği ve sosyalist Küba ile yakınlaştığı yıllarda Dışişleri Bakanı Maduro’ydu.

Venezuela’nın Belarus, Çin, İran ve Rusya gibi bölge dışındaki ülkelerle ve Libya’nın devrik Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad gibi Amerikan karşıtı liderlerle ilişkilerini geliştirmesinde de baş rol onundu.

Diğer yandan Maduro, komşu ülke Kolombiya ile geleneksel olarak sorunlu olan ilişkilerin yumuşutlmasında ‘pragmatist’ yanını gösterdi.

Sakin yapısıyla uyuşmayan çıkışlarından birinde, 2008 yılındaki ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte’yi, bölgede şiddeti kışkırtan bir “küçük bürokrat” diye eleştirmişti.

Eskiden beri sosyalist bir sendikacı olarak tanınan Maduro, Chavez’in 1999’da iktidara geldikten sonra yürürlüğe getirdiği yeni anayasa taslağını hazırlayan kurucu meclisin üyesiydi.

Daha sonra, ulusal mecliste başkan yardımcılığı ve başkanlık yaptı.

Chavez tarafından Dışişleri Bakanı yapıldığında, bazıları onun ünversite eğitimi olmamasını için eleştirdi.

Ancak Venezuela lideri, onun Devlet Başkan Yardımcılığına yükselmesini, iktidarın doğrudan halka ait olmasına örnek gösterdi.

Onu yardımcılığına atarken Chavez şöyle diyordu: “Şuna bakın, şoför Nicolas… Burjuvalar onunla nasıl dalga geçerdi…” (BBC)

1375400cookie-checkChavez’in varisi: Maduro

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.