CIA haberini yapan gazeteciye ödül

İsveç gizli istihbarat örgütü SAPO’nun terörist zanlısı 2 Mısırlı’yı  CIA’ya teslim ettiği haberini açığa çıkaran Tv 4 televizyonu editörü Fredrik Laurin’e  “Yılın gazetecilik olayı” ödülü verildi.

Düzenlenen ödül töreninde konuşan Gazeteci Laurin, zamanın İsveç hükümetini ve SAPO ‘yu  sert bir şekilde eleştirerek olayın sorumlularının cezalandırılmasını istedi.

ZİNCİRE  VURULARAK GÖTÜRÜLDÜLER

İsveç Tv 4’ de yayımlanan Fredrik Laurin’in 2001’deki olayı anlattığı  ödüllü haberi şöyleydi:

“ABD’deki 11 Eylül olayından sadece 3 ay sonra… İsveç’in Başkenti Stockholm’un yakınlarındaki küçük Bromma kenti havalimanına Gulfstream 5 tipi bir jet uçağı iner. Maskeli ve özel giysili 8 CIA ajanı sessiz ve hızlı bir şekilde havalimanındaki bir odaya doğru koşarlar.

Muhammed El Zerry (33) ve Ahmet Agiza (39) adlı iki terörist zanlısı başka bir küçük odada beklemektedir. Giysileri paramparçadır.Yüzlerinde birkaç haftalık sakal vardır.
Bileklerindeki kelepçeleri açmak isterler. Ancak anahtarı bulamazlar.Bileklerine kelepçe  nerede, ne zaman vurulmuş bilinmiyor.Kelepçeler kesilerek açılır. İsveç’in gizli istihbarat örgütü SÄPO böylece insani görevini tamamlamış olur. ‘Kargo’ artık CIA ajanlarına aittir.Terörist zanlıları diğer odadaki CIA ajanlarına teslim edilir. Ne teslim edenlerin, ne teslim alanların elinde hiçbir suçlayıcı kanıt yoktur.Sadece bazı kuşkular ve ihbar kayıtları vardır, o kadar.

CIA ajanları iki terörist zanlısını kollarına ve ayaklarına zincir vururlar.Bu da yetmez, yere yatırarak anüslerine birer uyutucu kapsul yerleştirerek üzerine de çocuk bezi bağlarlar.Saat 21.49’dur. Zanlılar, daha uçağın merdivenlerinden çıkarken ilacın etkisiyle uyuklamaya başlamışlardır bile…

SÄPO görevlisi konuklarını uğurladıktan sonra masanın üzerine yarı buruşmuş bir kağıt parçası atar. Bu, terörist zanlıları Muhammet El Zerry ile Ahmed Agiza’nın gittikleri yerde işkence ile karşılaşmayacaklarına Mohammed Al- Zery ve Achmed Agiza ilişkin bir güvencedir.”

Yukarıdaki operasyon haberi İsveç’in TV 4 günlerce yayımlanır. Haberi ortaya çıkaran televizyon muhabiri  ödül aldı. Ancak iki terörist zanlısından hiç haber alınamaz. Ülkenin liberal sol eğilimli günlük gazetesi Aftonbladet aylar sonra, Zerry ve Agiza’nın önce Mısır’a, oradan da Amerika’ya götürüldükten sonra işkence gördüklerini öne sürdü…

ESRARENGİZ UÇUŞ
 
Öte yandan 9 Eylül’de  bir CIA uçağı  bilinmeyen bir görevle İsveç’in Malmö- Sturup havalimanına iniş yaptığı öne sürüldü.

İsveç’te günlük olarak yayımlanan Sydsvenskan Gazetesi’nde bugün yer alan  habere göre, Raytheon  hawker 800 XP tipi uçak, 9 Eylül ‘de Danimarka hava sahasından geçerek Sturup’a indi.
 
Gazete, Danimarka Ulaştırma Bakanı Flemming Hansen’e dayandırarak verdiği habere göre, İsveç’te kaç saat kaldığı bilinmeyen uçak daha sonra İngiltere’nin Farnborough Havalimanına gitmek üzere havalandı.
 
CIA uçaklarının daha önce de bir çok kez İsveç’in Arlanda, Bromma, Örebro Havalimanlarını  kullandıkları belirlendi.Bu uçaklardan birinin  Guantanamo’ya da uğradığı öne sürüldü.
 
Bu tür uçuşların zaman zaman Danimarka, Norveç ,İzlanda  ve Baltık ülkeleri üzerinden de gerçekleştirildiği belirtildi.  

1118290cookie-checkCIA haberini yapan gazeteciye ödül

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.