CIA uçakları Avrupa’ya 307 sefer yapmış

Gazete, CIA uçaklarının uçuş yaptığı Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’yi de saydı. Bu uçuşlardan pek çoğunun yerel hükümetlerin bilgisi ya da rızası doğrultusunda yapıldığını öne süren gazete, bazıları Doğu Avrupa’da olmak üzere CIA’in 8 Avrupa ülkesinde gizli cezaevi sistemi olduğunu kaydetti.

New York Times, üzerinde tartışma yaşanan CIA uçaklarının Avrupa ülkelerine uçuşunun, yurtdışında yakalanan şüphelilerin bazıları işkence merkezi işlevi gören bu cezaevlerine taşınmasına yönelik olduğuna dair şüpheleri artırdığını belirtti.

2001 Eylül ayından bu yana bu yolla 100’den fazla tutuklunun Avrupa’daki gizli cezaevlerine taşındığından şüphelenildiğine dikkati çeken gazete, uçaklarının bu tarihten 2005 yazına kadar 94 uçuşla en fazla uçuşu Almanya’ya yaptığını yazdı.

New York Times’ın haberine göre İngiltere’ye 76, İrlanda’ya 33, Portekiz’e 16, İspanya ve Çek Cumhuriyeti’ne 15’er uçuşu kaydedilen CIA uçakları, Yunanistan ve Kıbrıs’a (Rum kesimi) 13’er, Polonya’ya 6, İtalya’ya 5, Romanya ve İzlanda’ya 4’er, İsviçre’ye 3, Fransa ve Türkiye’ye 2’şer, Malta, Estonya, İsveç, Macaristan, Hollanda, Hırvatistan ve Makedonya’ya ise birer uçuş yaptı.

1119410cookie-checkCIA uçakları Avrupa’ya 307 sefer yapmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.