‘Citgo’lardan benzin al, Bush’u boykot et!’

Benzinde pompayı Hugo Chávez’e kaptırmaktan kaygı duyan ABD yönetimi, “Venezüella’nın elindeki ‘Citgo’ benzin istasyonları gelecekte bir tehdit kaynağı olabilir mi?” sorusunu araştırıyor.

Venezüella’nın populist lideri Chávez’le Washington arasında gerilen iplere petrol bulaştı. Chávez’in denetimindeki Citgo benzin istasyonları, Teksas’da kurulu Venezüella petrol rafinerileri akaryakıt piyasasında ABD pastasının şimdiden yüzde 10’unu yakaladı.

Beyaz Saray’a yakın petrol lobileri gelişmelerden rahatsız, ancak kaliteli ve ucuz benzin satan Citgo’ların önüne geçilemiyor.

BUSH KARŞITLARINDAN CİTGO DESTEĞİ

“Petróleos de Venezuela., S.A” adındaki Venezüella kuruluşu Citgo’yu Amerikan muhafazakârlarıyla Cumhuriyetçiler protesto ederken, öte yandan, yönetime karşıtlar Chávez petrolü satın alarak, Washington’u boykot ediyor.

Son zamanlarda, “Citgo’lardan benzin al, Bush’u boykot et!” sloganıyla internette dolaşan mesajlar arttı. Benzer şekilde, blog sayfalarında destekleyici yorumlar da görülüyor. Bu sayfalardan en çok ziyaretcisi olan commondreams.org’un politik günce yazarı olarak ünlü bulunan Jeff Cohen, dış siyasete karşı Amerikalıları Citgo’lardan benzin alarak hükümeti protestoya çağırdı.

Matthew Simmons adlı bir uluslararası bankerse, geçen hafta USA -Today’a yaptığı açıklamada, “Chávez dilerse sadece 90 günde ekonomiyi çökertir” diyerek kaygılarını dile getirdi.

Bu yönlü kaygı duyanlara bakılırsa, Chávez, ayrıca 7-Eleven mağazalarının da sahibi olan Citgo’lar aracılığıyla,100 binden fazla evin doğalgaz gereksinmesini karşılamanın yanı sıra, günlük 1,5 milyon varil akayakıt üretimiyle ABD’de pompaları ele geçirmeye hazırlanıyor.

1131440cookie-check‘Citgo’lardan benzin al, Bush’u boykot et!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.