Cumartesi Anneleri 742. kez buluştu: Kaybetme suçunu işleyenler hesap versin

Gözaltında kaybedilen evlatlarını ve yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri, İHD önünde 742. kez buluştu. Anneler, bu haftaki buluşmada Abdulkadir Çelikbilek’in faillerini sordu.

Cumartesi Anneleri 742’inci buluşmalarında, 14 Aralık 1994’te Diyarbakır’da gözaltına alınan ve 21 Aralık 1994’te işkence edilmiş cenazesi bulunan Abdulkadir Çelikbilek’in faillerini sordu.

Gözaltında kaybedilen evlatlarını arayan anneler, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde buluştu. Eyleme HDP Milletvekili Oya Ersoy, CHP Milletvekili Kani Beko ve çok sayıda kişi destek verdi. Aileler, üzerinde kayıpların fotoğraflarının olduğu tişörtler giyerek kayıpların fotoğrafları ve kırmızı karanfil taşıdı.

Bu haftaki basın açıklamasını, İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Arcan okudu. Arcan, “Adalete erişimin imkansızlaştığı bu topraklarda ahlaki sorumluluğumuzun gereği olarak adalet çağrımızda ısrar ediyoruz. 742 haftadır yaşadığımız, tanık olduğumuz vahşet karşısında susmuyoruz; hakikati bilmenin sorumluluğuyla devleti yönetenlerin ve toplumun karşısına etik bir taleple çıkıyoruz. Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetleri açıklansın, kaybetme suçunun tüm aktörleri hesap versin” diye konuştu.

ÇELİKBİLEK OLAYINDA TÜRKİYE MAHKUM

742. haftada, gözaltında kaybedilen Abdulkadir Çelikbilek için adalet talebi yinelendi. Arcan konuyla ilgili şu bilgileri hatırlattı: Çelikbilek’in nasıl ve kimler tarafından gözaltına alındığı, işkenceyle sorgulanıp gözaltında katledildiği, suça iştirak eden JİTEM mensubu tarafından açıklanmasına rağmen bugüne kadar iç hukuktan bir sonuç alınamadı. AİHM; hükümetin Abdulkadir Çelikbilek’in gözaltında ölümünden sorumlu olduğu ve yetkili makamların etkili bir soruşturma yürütmediği sonucuna vararak Türkiye’yi mahkum etti.

Yapılan açıklamada annelere konan meydan yasağı da eleştirilerek, “43 haftadır yasaklı olan Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

2307880cookie-checkCumartesi Anneleri 742. kez buluştu: Kaybetme suçunu işleyenler hesap versin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.