Cumhurbaşkanı ve başbakan 1 Mayıs’taydı

1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı, Lefkoşa Atatürk Meydanı’nda (Sarayönü) düzenlenen mitingle kutlandı.


“Bu Memleket Bizim Platformu” içindeki Dev-İş, BES, El-Sen, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası ile KTMMOB’den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin düzenlediği kutlamaya Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, bazı bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti, kurum kuruluş temsilcileri, belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.


Yaklaşık 800 civarında  kişinin katıldığı tahmin edilen miting öncesinde 10’uncu Yıl Parkı’nda (Kuğulu Park) toplanıldı. Parkta toplanan kalabalık, sloganlar attı, şarkılar söyledi. Halk dansları gösterisi yapıldı. Buradaki etkinliğe Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat ile  Başbakan Ferdi Sabit Soyer de katıldı.


Cumhurbaşkanı Talat parka, eşinin kullandığı Citroen marka kendi özel araçlarıyla geldi. 


Kutlamaya katılanlar daha sonra, Cumhurbaşkanı Talat ve Başbakan Soyer’in öncülüğünde pankartlar ve sloganlar eşliğinde, mitingin yapılacağı Atatürk Meydanı’na (Sarayönü) yürüdü. Meydana vardıktan sonra Cumhurbaşkanı Talat ve Başbakan Soyer  miting alanından ayrıldı.


 Atatürk Meydanı’nda yer alan mitingde Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Başkanı Mehmet Seyis, Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Ali Ecesoy ve Güney Kıbrıs’taki İşçi Federasyonu (PEO) Genel Sekreter Yardımcısı Sotiris Fellas konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Turizm Araştırma ve Folklor Derneği (TUFAD) ekibi halk dansları gösterisi sundu.


 Yürüyüş sırasında ve mitingde, “Yaşasın Bağımsız Sendikacılık,” “Yaşasın Halkların Kardeşliği,” “Federal Bir Kıbrıs İçin Elele,” “Kıbrıs’ta Barış Engellenemez” şeklinde sloganlar atıldı;  “1 Mayıs Yaşıyor Yaşatacağız”, “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar taşındı.         
     –SEYİS–
Mitingde konuşan Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, Kıbrıs’ta bulunacak en gerçekçi çözümün federasyon olduğunu belirterek, bugüne kadar yapılan görüşmelerde ortaya çıkan BM belgeleri temelindeki r “Birleşik Federal Kıbrıs” için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.


Adadaki bölünmüşlüğün hala sürdüğüne dikkat çeken Seyis,  Kıbrıs Türk halkının barış istencini ortaya koyarak tüm dünyaya duyurduğu ancak kendilerinden kaynaklanmayan sebeplerle çözüme ulaşılamadığını anlattı.


Dünya tarihinin en eski kavgası olan “emek-sermaye” kavgasının hala devam ettiği; açlık, işsizlik ve göçlerin dünyada “salgın hastalık gibi” büyüdüğü ve milyonlarca insanın gelecek endişesiyle aç, işsiz ve kötü koşullarda yaşadığını belirten Seyis, “Bizim hedeflediğimiz dünya düzeninde, insanca yaşamak, dünya kaynaklarının adil paylaşımı ve savaşsız sömürüsüz bir dünya vardır. Bu düzen kurulana kadar da mücadele devam edecektir” dedi. 


Seyis, ülke gündemindeki çalışma yaşamıyla ilgili yasalar konusunda, çalışan kesimlerin kazanılmış haklarını koruyarak geliştirmek için gerekli tavrı koymakta olduklarını ve girişimlerini sürdüreceklerini belirttiği konuşmasında, çalışma yaşamındaki başlıca sorunun özel sektör çalışanlarının kötü çalışma koşulları olduğunu kaydetti.


Bu konudaki taleplerinin, yasalarda yapılacak demokratik düzenlemeler yanında, işyerlerine sıkı denetlemeler gerçekleştirilip cezai uygulamaların artırılması ve özel sektör işçilerinin de örgütlenmesinin önünün pratik olarak açılması olduğunu ifade eden Seyis, “İşte bunun için herkese sendikal haklar ve özgürlükler diyoruz” şeklinde konuştu.


Son günlerde halkın yine gerici, faşizan girişimlerle sindirilmeye çalışıldığı görüşünü de ifade eden  Seyis, “Faşizme geçit vermeyeceğiz” dedi ve herkesin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

699640cookie-checkCumhurbaşkanı ve başbakan 1 Mayıs’taydı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.