Cumhurbaşkanlığı’nda 2’nci tur bugün

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00’te TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın toplantı yeter sayısını belirlemek üzere yapacağı yoklamayla açılacak. Genel Kurul’da 367 ve üzerindeki sayıda milletvekili bulunduğunun tespit edilmesi durumunda cumhurbaşkanı seçiminin 2. turunun gizli oylamasına geçilecek.


20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada, AK Parti’li Gül 341, MHP’li Çakmakoğlu 70, DSP’li İçli ise 13 oy almıştı. Adayların 2. turda cumhurbaşkanı seçilebilmesi için en az 367 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor.
Bu turda da adayların yeterli oyu alamaması durumunda 3. tur oylama 28 Ağustos Salı günü yapılacak. 3. turda salt çoğunluğun (276) oyunu alan aday, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı seçilecek.  


HAZIRLIKLAR TAMAM


TBMM’de 28 Ağustos Salı günü yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminin 3. turunda gerekli 276 oyu sağlayarak 11. Cumhurbaşkanı olması beklenen Abdullah Gül’ün andiçme töreniyle ilgili hazırlıklar tamamlandı.


TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında saat 15.00’te toplanacak TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. turunun tamamlanmasının ardından birleşime saat 18.00’e kadar ara verilecek.


Gül, Salı günü yapılacak turda oyunu kullandıktan sonra sonuçların açıklanmasını beklemeden, ”hazırlıklarını yapmak üzere” Meclisten ayrılarak Dışişleri Konutuna geçecek.
Cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Gül’ün de 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi frak yerine, koyu renk takım elbise giymesi bekleniyor.


Gül’ü Dışişleri Konutundan Meclise getirecek Cumhurbaşkanlığı makam aracının forsu kapalı olacak.


TBMM’DEKİ TÖREN


TBMM’ye saat 17.45’te Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde Çankaya Kapısından girecek olan Gül, ‘en yaşlı başkanvekili” olan Eyüp Cenap Gülpınar tarafından ”askeri tören”le karşılanacak.


TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın Başkanlık Divanındaki yerini alarak saat 18.00’de birleşimi açmasından sonra Gül, Genel Kurula girecek. TBMM Genel Kuruluna girişinde salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılanacak olan Abdullah Gül, andiçmek üzere doğrudan kürsüye gelecek.


Andiçme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve TBMM’ye Cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek, bu arada top atışı yapılacak. Gül, İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Genel Kurulda kısa bir teşekkür konuşması yapacak.


Gül, andiçme töreninin ardından Anıtkabir’e gidecek. Gül, Anıtkabir’den sonra Cumhurbaşkanlığı Köşküne çıkarak görevi 10. Cumhurbaşkanı Sezer’den devralacak. Ancak bu konunun henüz kesinlik kazanmadığı bildiriliyor.

1047350cookie-checkCumhurbaşkanlığı’nda 2’nci tur bugün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.