Cumhuriyet Bayramı’nız kutlu olsun

Büyük Önder Atatürk ve arkadaşlarının Türkiye’ye armağan ettiği mucizenin 90. yıldönümü tüm yurtta kutlanıyor.

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle çok sayıda sivil örgüt, siyasi parti ve yurttaşlar Tandoğan’da “Cumhuriyet’e sahip çıkacağız” mesajı verecek.

İstanbul’da İstiklal Caddesi ve Kadıköy’de yürüyüşler düzenlenecek. İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na doğru yapılacak fener alayının ardından konserler düzenlenecek.

Cumhuriyet coşkusu hangi ilde nerede kutlanacak?

Büyük Önder Atatürk ve arkadaşlarının Türkiye’ye armağan ettiği mucizenin 90. yıldönümü tüm yurtta kutlanıyor. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle çok sayıda sivil örgüt, siyasi parti ve yurttaşlar Tandoğan’da “Cumhuriyet’e sahip çıkacağız” mesajı verecek. İstanbul’da İstiklal Caddesi ve Kadıköy’de yürüyüşler düzenlenecek. İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na doğru yapılacak fener alayının ardından konserler düzenlenecek.

Cumhuriyetin ilanının 90. yıldönümü Ankara Tandoğan Meydanı’nda “Cumhuriyet İçin Ankara Buluşması” adıyla kutlanacak. CHP, DSP, İşçi Partisi, Basın İş, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, DİSK, Enerji İş, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, gazetemiz okurları, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Dil Derneği, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Müzik Eğitimcileri Derneği, Toplumsal Dayanışma Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Ulusal Eğitim Derneği, Ulusal Kanal Gönüllüleri, Yurttaş Hakları Derneği, Ziraatçılar Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası’nca düzenlenen buluşma, saat 11.00’de gerçekleştirilecek.

Devlet erkanı Anıtkabir’de

Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da ilk tören Anıtkabir’de düzenlendi. Tören saat 8.45’te devlet erkanının Aslanlı Yol’un başında yer almasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozelesinin bulunduğu bölüme geçti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Atatürk’ün mozolesine üzerinde ay ve yıldız bulunan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir Özel Defteri’ne ise şu ifadeleri yazdı:

“Milletimizin yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Önderliğinizde kurtuluş destanını yazan milletimiz, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefi doğrultusunda sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla ilerlemektedir. Bir asra yaklaşan Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bugün Türkiye’nin her alanda yükselen bir ülke ve küresel bir cazibe merkezi haline gelmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin görkemli başarılarıyla övünüyor, emanetinize kararlılıkla sahip çıkıyor, kazanımlarımızı yeni hamlelerle daha da yukarılara taşımak için azimle ve inançla çalışıyoruz. Cumhuriyet Bayramı’nda millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Törene, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuvvet Komutanları, Yüksek Yargı mensupları, bazı milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileriyle diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül’e vatandaşlar ve öğrenciler ellerindeki bayraklarla sevgi gösterisinde bulunurken Gül de el sallayarak vatandaşlara karşılık verdi.Gül’ün, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk’ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı.

Anıtkabir’in ardından devlet erkanı Hipodrom’daki kutlamalara katılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan ise öğleden sonra İstanbul’a geçerek, Marmaray tüp geçidinin açılışını yapacak.

En sevdiği opera eseri sahnelenecek

Başkentteki kutlamalar çerçevesinde Atatürk’ün en sevdiği opera eseri olarak da bilenen “Tosca”, Çarşamba saat 20.00’de, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nce sahnelenecek. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 31 Ekim’de, saat 20.00’de, şef Rengim Gökmen yönetiminde “Ankara’nın Başkent Oluşunun 90. Yılı/Cumhuriyet Bayramı” konseri gerçekleştirecek. Konserde genç sanatçı Dorukhan Doruk solist olarak yer alacak. Bilkent Senfoni Orkestrası da şef Işın Metin yönetiminde, bugün akşam saat 20.00’de, Cağ Erçağ’ın (viyolonsel) solist olarak yer alacağı “Cumhuriyet Bayramı Konseri”yle Atatürk’ü anacak. Çankaya Belediyesi de Cumhuriyetin 90. yılı nedeniyle saat 18.30’da meşaleli yürüyüş düzenlenecek. Cumhuriyet sevdalıları yürüyüş kapsamında Sakarya Caddesi’nde toplanarak, eski TBMM’ye yürüyecekler.

İzmir’de en sevilen konserler

İzmir, 29 Ekim’i alanlarda kutlayacak. İzmir Büyükşehir ve ilçe belediyelerininin düzenlediği program, saat 20.00’de Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na doğru yapılacak fener alayı yürüyülüşle başlayacak. Havai fişek gösterilerinin ardından, Burcu Güneş, Edip Akbayram, Selda Bağcan, Gripin, Gülşen, Şehnaz Sam ve Emir Yeşil Dolapdere Project, Aegean Band ve Duman konserleri yer alacak.

Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Dr. Oktay Gökdemir tarafından özel hazırlanan “Cumhuriyet’in 90. Yılı Anısına – Cumhuriyet ve İzmir” başlıklı 5 bin kitap, yurttaşlara ücretsiz dağıtılacak.

İzmir Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu’nu oluşturan örgütler de saat 16.00’da Gündoğdu Alanı’nda buluşacarak, Andımız’ı seslendirecek.

Gerginlik yaşandı

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında İzmir Gaziemir’de CHP ilçe örgütü tarafından Atatürk Anıtı’na konulmak istenen çelenk, polis tarafından kaldırılmak istenince kısa süreli arbede yaşandı. CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin ve partililer, polislerin elinden aldıkları çelengi yerine koyarken, kısa süre sonra MHP çelengi de anıt önüne alkışlar arasında bırakıldı. Bir süre çelenk başında nöbet tutan partililer, çeşitli sloganlarla ve Andımız’ı okuyarak müdahaleyi protesto etti. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde de çelenk koyma törenlerinde kriz yaşandı. Kaymakam Hulusi Doğan, Garnizon komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ile CHP’li Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın çelenk koymasının ardından CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, “CHP’liler biryere ayrılmasın” diyerek CHP’nin çelengini Atatürk Anıtı’na koydu. Alkışlarla köprülüye destek veren CHP’liler “Ne mutlu Türküm diyene”, ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attı ardından Andımız’ı okudu.

1400030cookie-checkCumhuriyet Bayramı’nız kutlu olsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.