Daha ileri eğitim, fakat bildiğimiz gibi değil

Sheffield’de rahatsız olunacak kadar soğuk bir gece, fakat Firth Park’ta yoga öğretmeni Jean Paul Escoffier  vazgeçirilmez. 20 öğrencilik sınıfı eşliğinde, yumuşak gerilmelere başlamadan önce bazı nefes alma alıştırmaları için bir yere yerleşiyor. Bina içinde başka yerde çanakçı Peny Withers, mükemmel beyaz sırlama sanatında akşam sınıfına talimatlar veriyor.


Ve koridor boyunca, yetişkin öğrencilerin hevesli bir grubu, haftalık bir salsa sınıfında titrek ışıklarında mükemmel oluyor.


Hükümetin açıklamaları ne hakkında olursa olsun, daha ileri eğitim “daha çok su tesisatçılığı, daha az Pilates hakkında olmalı mı?”


Firth Park’ın kursları – hesaplama ‘dan formda kalmaya kadar her şey –  klasik yetişkin eğitimi olduğu görünür. Fakat bu, kalıbı kıran hükümetin 16-19 odağına uymayan kursları sağlamak için para bulan bir FE koleji değildir.


Gerçekten, Firth Park bir FE koleji hiç değildir.


Yetişkinler için 20 den fazla sınıf sağlayan uzatılmış bir okuldur. Dolayısıyla “FE ölüyor, uzatılmış okullar uzun yaşayın” diye ağlamamız iyi  olur mu?”


Övmelerinin  şarkısını söylemek


O, şüphesiz, Escoffier’in yoga sınıfında o tarzda görülüyor. Tina Moores, bir korucunun sağlık yürüyüşü, yoga yapmak için okula gelir. Çünkü o, uygun ve iyi değerdir. O (bayan), “Yerel olarak başka hiçbir  yerde yoga yapmak için başka yer yoktur, ve yolun tam altında çalıştığımdan dolayı o, evimin yolu üzerindedir” diyor. “Siz onu özel spor salonlarında yapabilirsiniz, fakat onlar oldukça pahalıdır ve bir üye olmak zorundasınız.”


Bir salsa sınıfı yapmak için burada olan 73 yaşında neşeli Eddie Jordan, aynı fikirdedir. O (erkek), “Her hafta salsaya gelirim ve ondan hoşlanıyorum, öğretmeni çok iyidir” diyor. “Ve ortağımın kapasitesi olmadığı ve idare edemediği için onu (bayan) bilgisayar sınıfına getiriyorum.”  Firth Park’ta sınıflara devam eden birçok yetişkin için o, çok kıymetli bir hizmet sağlar.


Ana FE koleji, Sheffield College, (en yakını Firth Park’tan 5 mil uzaklıkta olan) esas olarak 3 siteden işletir ve sadece akredite olmuş kurslar sunar. Bir FE kolejinde eskiden öğretmenlik yapan ve halen Sheffield’deki stüdyosunda özel olarak öğretmenlik yapan Withers için, şeyler büyük miktarda değişti. O (bayan) “FE kolejleri, yetişkinler için çanak, çömlek gibi şeylerle kesinlikle daha az ilgilenmektedir. Her şey 16-19 yaşlar için ve İngilizce, Matematik ve Fen hakkında olduğu görülüyor”  diyor. “FE ‘de halen öğretmenlik yapmakta olduğum zaman akreditasyon yüzünden öğrenci numaralarının düşüyor olduğunu gördüm. Sertifikadan ziyade sosyal ilişki için gelmek isteyen birçok genç anne ve emekli insan vardı.”


Firth Park’taki kurslar, çok yardımcı olmaktadır. Örneğin,  formda kalmak, çalışan için 2, ve çalışmayan için 1 pounddur; tüm-aile öğrenme günleri, Afrikalı davul çalma’dan Arap dansına kadar her şeyin bedava olduğu daha tatlı oturumlar sunuyor.


Firth Park’ta uzatılmış okullar koordinatörü,  Çalışanların  Eğitim Birliği (salsa sınıflarını çalıştıran) bir tekstil kursuna yatırım yaptığı zaman maaşlılar için 50, teslim etmeler için 30, ve faydalanacak herhangi biri için 2,5 pound ücret istedi –ve çoğu kimse için hala oldukça pahalıydı. O (erkek) “Bu alanda, birçok insan yararlanıyor, fakat çok düşük-ödemeyapılan işlerde birçok insan da vardır ve bütçeleri kısıtlıdır” diyor.


“Etkin bir şekilde bir haftada 5 pound ödemek ve bir denemede tamamen oldukça fazladır. Ve eğer bir FE kolejine giderseniz, onlar, genellikle, tüm yıl için üst-ön ödeme isterler, böylece siz gerçekten çok hevesli olmak ve ne istediğinizi belirlemek zorundasınız.”


2010 yılında, tüm uzatılmış okullar toplumun sporlara, ICT ve sanatları kolayca yapabilme yeteneklerine erişimi sağlaması gerekir ve çoğu okullar, ortalama bir yetişkin eğitim elemanı için bunu göz önüne alması gerekir, fakat gelecek için güvence vermek bir mücadele olabilir.


Firth Park , topluluk grupları, WEA, Sure Start, şehir kurulu ve besleyici  okulları tüm yerel sağlayıcılarla ortaklık içinde çalışır, fakat bu, duyarlı bir şekilde, müzakere edilen hazırlıklı bulunma, tehdit altındadır.


Henshaw, “post-19 yetişkin eğitimi için hükümetin ayırdığı para kesiliyor, 16-19 yaşa aktarılıyor.” Olduğuna işaret ediyor.


Sonuç olarak, bizim yerel sağlayıcıların bir kısmı, hükümetin, ana babalardan eğitimle daha çok ilgilenmelerini  ve onların iş umutlarını geliştirmek  istediğini tam söylediği zaman    kursları kesiyor veya kapatıyor.


Salsa tatlandırıcıları


Bundan başka, uzatılmış okulların bir parçası olarak yetişkin eğitiminin temel-olmayan becerilerini sağlamak, FE koşulu ile aynı değildir. –Henshaw’un koleji gibi bir   başlangıç için, Sheena Clarke, yoga ve salsa gibi sınıflar kendi kendileri içinde bir son olarak değil fakat bir tatlandırıcı olarak sunuluyor olduğuna işaret ediyor.


O (bayan), “Bunlar, halkın yapmak istediği kurslardır ve onlar, eğitimin diğer tipleri içine doğru bir atlama taşı sağlarlar” diyor.


Henshaw aynı fikirdedir. O (erkek), “İnsanların 20 yıl için okulda olmayabilirler ve onların okul deneyimleri iyi olmayabilir” diyor.


“Onları kapıdan geçerek hoş karşılamak için büyük çabalar harcıyoruz ve baskı yoktur diyoruz. Birkaçımız Afrika trampeti yapıyoruz, bir kek pişiriyoruz, bir gezinti yapıyoruz.”



Uzatılmış okullar, FE koşulunu tamamlamalıdır, insanlara devam etmeleri için ve daha çok yapmaları için cesaretlendirmelidir.


ŞüphesizPenny Simpson’un deneyimi oldu. Simpson, 34 yaşında, ve okulda 14 yaşında ve 11 yaşlarında ikizleri var ve bu dönem manikür ve güzellik kursuna başladı. O (bayan) , “Onu yapmak istedim çünkü tekrar sınıfın içine geri dönmek istedim ve bu, başlamak için tatlı bir yoldu” diyor.


“Tam olarak 5 hafta yaptım, fakat kesin olarak onun ilerisini alacağım – kayıt olup olamayacağıma henüz bakmaktayım.”


25 yaşında ve ilk müzik teknoloji sınıfına devam eden Paul Boddin aynı fikirdedir. O (erkek) , “Okulu erken bıraktım, bundan dolayı buraya geri gelmek oldukça büyük bir adımdır” diyor. “Fakat daha çok nitelikler elde etmek istiyorum çünkü ilk zamanı kaçırdım. Kesinlikle diğer sınıflara gideceğim ve başka neleri varsa araştırıp öğreneceğim.


Henshaw’un belirttiği gibi, bir okulun yetişkin eğitimi sunması için başka bir neden vardır: Eğer ana babalara kurs yaptırırsanız çocuklarının eğitim çıktıları üzerinde yararlı bir etkiye sahip olacağı iyi bir şans vardır. O (erkek), “Her şeyin ana babaların nefes alması olduğunu gösteren çok sayıda araştırma vardır” diyor.


“Eğer ana babalar, kendi çocuklarının iyi yapması için nefes alırlarsa, ana babalarının canlarını sıkmayan çocuklarından daha iyisini yapacaklardır”  Clarke aynı fikirdedir. “Yetişkinlerin eğitime katılmalarını istiyoruz çünkü fertler olarak onların ve çocuklarının üzerinde yararlı bir etkisi olacağını sanıyoruz.”


Debra Thackeray, “her devam eden” kurstaydı ve kendisinin eğitimde olmasının en büyüğü 8 yaşında olan kendi 3 çocuğu üzerinde bir etkisi olduğu görüşündedir. O (bayan), “ O ilk kursu yapmak birçok yürekler aldı. Çünkü çok sinirliydim” diyor.


“Her neyse çocuklarım iyidir, fakat onlara bir fark yapacağını sanıyorum. Çünkü onlarla daha çok çalışmak için bana güven verildi ve eminim, benim güvenim beni daha iyi bir ana baba yaptı. O, aynı zamanda, kendisini eğitimin içinde görmesinin çocuklarına değerli eğitim yaptırdığı ile aynı fikirdedir ve onların daha çok yapmak için daima çok hevesli olduklarını belirtiyor.


Sınıflar sona erdiğinde, ve çocuklar donan Sheffield gecesi içine doğru aktığında, başarının – ve iftiharın  gerçek bir atmosferi vardı.


Henshaw ve onun takımı , geleneksel  olarak yoksulluğun (ihtiyacın)  tüm genel göstergelerde yüksek skor yapan Sheffield’ın bir kısmında açıkça, paha biçilmez iş yapıyor.


Yerel topluluğun nefes almasını yükseltmek gibi, kendi okul çocuklarının nefes almasını yükseltiyorlar. Yine de, uzatılmış okullar yeni FE değildir, olmayabilirler. Uzatılmış okul, aynı çeşit kurslar sağlayabilir ve onları aynı tarzda verebilir. Fakat, bu, kendi hatırı için, öğrenme olmadığından kaçış yoktur.


O sonun akreditasyon, nitelik veya daha iyi istihdam umutlarının olup olmadığı bir son anlamında bir öğrenmedir. FE yaşlı akşam sınıfı –zevk için öğrenmenin ve kendi içinde bir son olarak – muhtemelen iyi olması için gitti.


*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den  çevrilmiştir.
Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com 
E-posta: [email protected]

703140cookie-checkDaha ileri eğitim, fakat bildiğimiz gibi değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.