‘Davayı kaybedip de sevinen görmedim’

Piyasaya yeni çıkan ”Ulusal Çıkarlar” adlı kitabı üzerine söyleşi yapan ve kitabını imzalayan Öymen, AİHM’in Rum vatandaşı Mira Ksenides-Arestis’in başvurusuna ilişkin kararının nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin dinleyicilerden gelen bir soru üzerine, mahkemenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’yi mahkum ettiğini ve Kıbrıs’ta olup bitenlerden Türkiye’yi sorumlu tuttuğunu söyledi.


”Kısa bir süre önce kazandığımıza üzüldük. Türban konusunda Leyla Şahin dava etmişti, mahkeme Türkiye’yi haklı bulmuştu” diyen Öymen, şöyle konuştu:


”Kaybedince seviniyoruz, kazanınca üzülüyoruz. Konunun 3 ay sonra nasıl şekilleneceğini göreceğiz. Muhtemelen Türkiye’nin üzerine çok büyük bir tazminat yükü gelecektir. Bu hükümet, aynı mahkemenin 1998’de kabul ettiği Loizidu davasını maalesef kabul etti. Bundan önceki hükümetler reddetmişti. Reddetmek çok makuldü. Çünkü biz AİHM’in yargı yetiksini kabul ederken, ‘Türk topraklarında sözleşmeyi ihlal ederse mahkeme yetkilidir’ dedik. KKTC’nin anayasası, mahkemesi ve kanunları var. Kıbrıs’ta olup biten her şeyden Türkiye mi sorumlu? Mahkeme, ‘Evet, Türkiye sorumlu’ diyor. Onun için bütün hükümetler reddetti, bu hükümet kabul etti. 1 milyon dolar tazminat ödediler ve ondan sonra bu yükün altına girdiler. Bu nereye kadar varır? Bazıları, ’40 milyar avroya kadar çıkar Türkiye’nin ödeyeceği tazminat’ diyorlar. Hangi ülke vardır ki kazandığı bir savaştan sonra tazminat ödemiştir?”

1027200cookie-check‘Davayı kaybedip de sevinen görmedim’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.