Dazlaklara gösteri yasağı

Haftalardır süregiden tartışmalardan sonra Almanya parlamentosunun alt kanadı aşırı sağ grupların faaliyetlerini sınırlandıran yeni düzenlemeleri onayladı. Yasakların yürürlüğe girmesi için parlamentonun üst kanadından da onay alması gerekiyor.

Alman milletvekilleri, Nazi kurbanları için dikili anıtların yakınlarında aşırı sağ örgütlerin gösteri düzenlemesini ve Almanya’nın Nazi geçmişini yücelten ya da Nazilerin işlediği suçu hafifletmeye çalışan faaliyetleri yasaklamayı planlıyor.

Başbakan Schröder liderliğindeki hükümet, 8 Mayıs günü İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 60’ıncı yıldönümünde aşırı sağ NPD’nin (Ulusal Demokrat Parti) Brandenburg Kapısı yakınlarında planladığı gösterinin resmi kutlamaları gölgelemesinden endişeliydi. Bunun üzerine Berlin hükümeti kamusal alanda toplanma ve gösteri düzenleme yasalarında değişikliğe gitmeye karar verdi.

Yeni düzenlemeler uyarınca Alman polisi Nazi kurbanlarının anıldığı yerler ya da eski toplama kampları gibi hassas alanların yakınlarında aşırı sağın gösteri yapma girişimini engelleyebilecek. Berlin’deki yeni Soykırım Anıtı özellikle koruma altına alınan yerler arasında. Almanya’nın her bir eyaleti kendi bölgesel meclislerinde başka hangi anıt ve yerlerin tarihi yönden hassas sayılması gerektiğine karar vermekle yükümlü sayılacak.

Siyasi yorumcular, NPD’nin kapatılabileceğini açıkladılar… (BBC)

1100900cookie-checkDazlaklara gösteri yasağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.