Dazlaklara önlem geliyor

İçişleri Bakanı Otto Schily’nin verdiği yasa teklifi ile, eski toplama kamplarında ve soykırım anıtları yakınlarında gösteriler düzenlenmesinin yasaklanmasını istedi.

Otto Schily, parlamentoya yasayı, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 60’ıncı yıldönümü olan 8 Mayıs’tan önce geçirmesi çağrısında bulundu.

Almanya pazar günü, Dresden kentini ortadan kaldıran müttefik hava saldırısını anacak. Aşırı sağcı gruplar, büyük bir gösteri düzenleyerek anma törenlerini baltalayacakları tehdidinde bulundular.

Adalet Bakanı Brigitte Zypries, İçişleri Bakanı Schilly’yle düzenlediği ortak basın toplantısında, “Aşırı sağcıların yasada bulunan herhangi bir boşluktan faydalanmalarına izin verilmemeli” diye konuştu.

Aşırı sağcı Ulusal Demokratik Partisi, 8 Mayıs tarihi civarında soykırım kurbanları anısına yapılan yeni bir anıtın yakınlarında bulunan Berlin’in Brandenburg kapısında büyük bir gösteri düzenleyeceklerini açıklamıştı.

MECLİSE GİRDİLER

Eylül ayında, Saksonya’da yapılan seçimlerde yüzde dokuz oranında bir oy alarak, 1968 yılından bu yana ilk kez bölgesel bir meclise girmeyi başarmıştı.

Almanya’nın 16 eyaletinden içişleri yetkilileri, bugün toplanarak partiyi yasaklayıp yasaklamama kararını görüşecekler.

Başbakan Gerhard Schröder, “Hükümetimin bu yasak için elindeki tüm imkanları kullanmasını istiyorum” şeklinde konuşmuştu.

Ulusal Demokratik Partisi’ni yasaklamak için Mart 2003’te yapılan bir girişim, anayasa mahkemesi yargıçlarının parti içinde bulunan gizli servis istihbaratçılarının sağladığı kanıtların kabul edilemez olduğuna hükmetmesinin ardından, başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Ulusal Demokratik Partisi üyeleri, geçen ay da, Auschwitz toplama kampında Naziler tarafından öldürülen Yahudiler anısına düzenlenen tören sırasında Saksonya parlamentosunu terkettikleri için tepki toplamışlardı. (BBC)

 

1099210cookie-checkDazlaklara önlem geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.