Dede ve toruna HES dayağı!

Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Sülekler köyü’nde HES kavgası bitmek bilmiyor. Bölgenin tek su kaynağı olan Sülekler’deki Azap Deresi’ne hidroelektrik santrali (HES) kurmak isteyen Değirmen Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ adlı özel şirketin elemanlarının çalışmasına izin vermeyen köylüler, kurdukları çadırda 24 saat HES nöbeti tutuyor. Ancak yargıya yansıya HES projesiyle ilgili çalışma yapmakta direnen şirket yetkilileriyle köylüler arasında yaşanan gerilim giderek tırmanıyor. Önceki gün yaşanan kavgada Muhtar Kerim Doğan’ın oğlu Ahmet Doğan, güvenlik tedbiri alan Jandarma ekiplerince darp edildiğini iddia etti.

‘DEDEMİ KORUMAK İSTEDİM’

Ölçüm yapmak için önceki gün köye gelen şirket yetkilileri köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Bu arada şirket yetkilileri tarafından güvenliklerinin sağlanması için talep edilen jandarma ekibinin önünde başlayan tartışmada, Muhtar Kerim Doğan’ın kayınpederi olduğu öğrenilen 73 yaşındaki Murat Günay’ın tartaklandığını iddia eden torun Ahmet Doğan (24), dedesini korumak için araya girdiğini ve bu arada jandarmalardan biri tarafından kendisinin de darp edildiğini öne sürdü. Ahmet Doğan, Korkuteli Devlet Hastanesi’nden rapor aldığını ve vücudunun çeşitli yerlerinde darp izi olduğunu söyledi.

‘ASKERİN TUTUMU BİZİ ÜZDÜ’

Torun Ahmet Doğan, köylerinde yapılmak istenen HES’e karşı dava açıldığı için şirket yetkililerinin ölçüm yapmalarını istemediklerini belirterek, tartışma sırasında gelen jandarmanın dedesinin üzerine giderek etkisiz hale getirmeye çalıştığını anlatı. Dedesinin yaşlı olduğu gerekçesiyle araya girdiğini anlatan Doğan, “bu arada bir asker bana copla vurarak darp etti. Hastaneye gittik ve darp izleri tespit edildi rapor aldım. Biz devletimize askerimize karşı el kaldırmayız. Boynumuz kıldan incedir. Bize karşı bu tutumları bizi üzdü” diye konuştu.

DAVA BİTMEDEN NASIL ÇALIŞMA YAPILIYOR?

Korkuteli Cumhuriyet Savcılığı’na yansıyan olayın ardından yüzlerce köylü Adliye binası önünde toplandı. Meyve bahçelerine ve çevreye zara vereceği gerekçesiyle köylerinde hidroelektrik santralinin kurulmasına karşı direnmeye devam edeceklerini söyleyen köylülere yaşanan gerginlikle ilgili bilgi veren Muhtar Kerim Doğan, yaşanan arbedede kayınpederi ve oğlunun darp edildiğini söyledi. Olayın ardından şirket yetkililerinden birisinin kaçtığını, diğer ikisinin de Jandarma tarafından bölgeden uzaklaştırıldığını anlatan Doğan, “Yetkililer, ‘bu iş büyümesin köylüyü durdur’ diyorlar. Köyümüzün 2 bini aşkın nüfusu var nasıl durdurayım? Santral kurulmaması için dava açtık. Dava sonuçlanana kadar nasıl çalışma yapılıyor? Mücadelemiz sonuna devam edecek. Burada 6 bin dönüm bahçe tesisi veya boş arazi etkilenecek. Bu su köyde 6 bin dönüm araziyi ve Korkuteli merkezini dâhil besliyor” dedi.

HES FİRMASI KÖYLÜYÜ KIŞKIRTIYOR!

Yaşanan arbede üzerine köylülere destek vermek amacıyla Sülekler’e gelen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Sülekler köyü halkının mücadelesinin yanında olacaklarını belirterek, HES firmasının haksız yere köylüyü kışkırttığını söyledi. Antalya Isparta Burdur Dereleri Gönlünce Aksın Çevre Platformu olarak köylülerin verdiği HES mücadelesinde sonuna kadar yanlarında olacaklarını vurgulayan Gündüz, “ya santral kurulacak aç kalacağız, ya da buna dur diyeceğiz arazilerimizi çevremizi koruyacağız” dedi.

YA ONLAR, YA BİZ ÖLÜRÜZ!

Öte yandan Muhtar Kerim Doğan’ın kayınpederi Murat Günay’ın tartaklanması ve torun Ahmet Doğan’ın darp edilmesinin ardından öfkelenen köylülerin oldukça gergin oldukları gözlendi. HES nöbetini sürdüren köylüler, “Biz bu santralin kurulmasına izin vermeyeceğiz. Ya onlardan ya da bizde birkaç kişi ölür, ya da bu santral kurulmayacak” sözleriyle tepkilerini dile getirdiler.

1506910cookie-checkDede ve toruna HES dayağı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.