‘Deflasyon 50 yıl sonra döndü’

Temel enflasyon göstergesi olan perakende satış endeksinin Şubat ayında yüzde %-0,8’e gerilediğini aktaran gazete geleceğe ilişkin şu öngörüde bulundu:

“İktisatçılar perakende satış endeksinin bu yıl %-4’e kadar gerileyebileceği görüşünde. Bir yıl boyunca da sıfırın altında seyretmeye devam edeceğinden korkuyorlar.

Hükümet kamuda maaşların indirilmesinin söz konusu olmadığını söylese de, deflasyonun uzun süre devam etmesi hem kamu hem da özel sektör çalışanları için kötü haber. Zira perakende satış endeksindeki artışa göre maaşlarına zam alıyorlar.”

The Times’ta yer alan Ian King imzalı analizde, “kötü deflasyon-iyi deflasyon” kavramlarına yer verildi. Dikkat çeken satırlar şöyle:

“Tehlike, şu an kötü deflasyon döneminde oluşumuz. Kötü deflasyon da iyi deflasyon da, arzın talebin önüne geçmesi sonucu oluşur. Fark şu ki, iyi deflasyon arz patlamasına dayanırken, kötü deflasyon talepteki azalmanın bir sonucudur. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1930’lardaki Büyük Buhran’da ve yakın zamanda Japonya’da yaşanan budur.

Enflasyon, borcu olanlar için iyi haberdir, deflasyon ise kötü haber. Çünkü borcun boyutları genişler. Dünyanın dört bir tarafındaki hükümetlerin tüketimi arttırmak için büyük meblağlar harcamasının sebebi de budur. Dünya ekonomisinin kurtuluşu talebin yeniden yaratılmasındadır. Hem de bir an önce.”

1491330cookie-check‘Deflasyon 50 yıl sonra döndü’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.