Demir Lady’ye görkemli veda

İngiltere’nin eski Başbakanı Margaret Thatcher, son yolculuğuna görkemli bir cenaze töreniyle uğurlandı.

Cenaze geçişi sırasında hava trafiği uçuşa kapatılarak Tower Bridge’ın yanında bulunan kaleden her dakikada bir top atışı yapılırken, tarihi saat kulesi Big Ben’in çanı susturuldu ve bayraklar yarıya indirildi. Geçiş güzergahı üzerine sıralanan 700 asker de Thatcher’ın naaşını selamlayarak saygı duruşunda bulundu.

Tören sırasında bir grup gösterici Thatcher’ın naaşına arkalarını dönerek töreni protesto etti. 3 kişinin de Thatcher aleyhinde kriminal suç içeren pankart ve döküman taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

TÜRKİYE’NİN TEMSİLCİSİ

Türkiye’yi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in temsil ettiği törene, 170 ülkeden farklı konumlarda 2 binin üzerinde temsilci katıldı. Görevi devam eden 2 devlet başkanı, 11 başbakan ve 17 dışişleri bakanının da törende hazır bulunduğu kaydedildi. Boston Maratonu’ndaki bombalı saldırı sebebiyle güvenlik tedbirlerinin artırıldığı cenaze töreninde, 4 binden fazla polisin görev aldı.

İngiliz Parlamentosu’nun (Westminster) içindeki Saint Mary Kilise’sinde bekletilen Thatcher’ın naaşı, buradan alınarak, başbakanlık ve Trafalgar meydanı güzergahı üzerinden törenin yapılacağı Aziz Paul Katedrali’ne götürüldü. ‘Demir Lady’ lakaplı İngiltere’nin naaşı, güzergah üzerinde bulunan Aziz Clement Dames Kilisesi’ne kadar cenaze aracıyla, bu kiliden itibaren ise top arabasıyla taşındı. Thatcher’ın tabutu Aziz Paul Katedrali’ne ise aralarında Falkland Savaşı’nda savaşanların da bulunduğu askerler tarafından taşındı.

LONDRA PİSKOPOSU: THATCHER DA TÜM İNSANLIĞIN ORTAK KADERİ OLAN ÖLÜMÜ TATTI

Londra Piskoposu Richard Chartres Aziz Paul Katedrali’ndeki cenaze töreninde yaptığı konuşmada, “Buradaki taputun içinde yatan kişi aramızdan biriydi ve bütün insanlığın ortak kaderi olan ölümle karşı karşıya bulunuyor.” dedi.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: Faruk Eskioğlu / “Demir Lady”yi nasıl bilirdik?

847570cookie-checkDemir Lady’ye görkemli veda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.