Demirtaş’tan son durum

Demirtaş’ın açıklamalarından satır başları

– SORU: Şehirde üç günlük gerginlik var. PKK Hizbullah çatışması mı?

– 3 günden bu yana üniversiteden yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. yaşananlar bizi memnun etmedi. öğrencilerin yaralandığı, göz altına alındığı bir olaydan üzüntü duyduk. Şu an üniversitede olup bitenlerin kaynağı, güçler ilişkiler tartışılması gereken konulardır. Yakın zamanda üniversitlerde böyle şeylerin olabileceğine dair duyumlar vardı. umut ediyorum ki bu tür gerilimlerin tartışılarak çözüleceği ortamı sağlayacağız.

-SORU: 90’lardaki Hizbullah-PKK çatışma durumu vardı. Herkesin aklına bu geldi…

– Geçmişin bu konuda negatif bir birikimi var. kötü hatıralar var. herkesin bundan ders çıkarmış olmasını umut ediyoruz. kimsenin bu tür olaylara tenezzül etmemesi lazım. Dicle Üniversitesi’ndeki arkadaşların arasındaki sorunu çözmesi lazım. Üniversite yönetiminin artık bir şeyler yapması lazım. Kimler ne yapmaya çalışıyorsa, ortaya çıkarıp hesabının sorulması lazım.

Bu tür dönemlerde gençlerin niyeti ne olursa olsun, genç arkadaşlarımı zan altında bırakmak istemiyorum. Olaylar başladıktan sonra başka niyetleri olanlar bu olayları başka yerlere taşımak isteyebilirler. Bu olay toplumsal çatışmaya döner diye çekincemiz var.

Kutlu Doğum Haftası ile ilgili tabii ki etkinlikler yapılır. bu mitinglere katılan insanların çoğu bizim insanlarımızdır. Birileri BDP Kutlu Doğum Haftası’na karşı gibi propagandalar yaymaya çalışıyor. Böylesi bir tartışmadan başlıyor ama sonrasında gelişen olaylar bunla bağlantılı değil. Peygamberimizin anmasına yapamazsınız tartışmasından başlamıyor. Örgütlü gruplar satırlar okula giriyor. Polisin olduğu yerde öğrenciler nasıl satırla elini kolunu sallayarak içeri girebiliyor. O polisler kim, kimlerde talimat aldı bunları açığa çıkarmak gerekiyor. Üniversite yönetiminin tutumu vahimdir. Yönetim sizin taraf, bizim taraf diye ayrım yapamaz. Bazı polis gruplarının kişilerle birlikte hareket ettiği görüntülerde de var.

Kimlerin ne amaç elde etmek istediği iyi anlaşılmalı. İki taraf içinde faydalı bir tutum değil.

– Başbakan’ın silahın bırakılması yönündeki çağrısı bir görüştür. Sonuçta bu ülkenin başbakanıdır, bu süreci yöneten kişidir, herkes kendi görüşünü açıklayacaktır. Şu anki süreç silahsız bir sürece nasıl geçileceğinin yönteminin konuşulduğu bir aşamadır.

-Süreçte bir pazarlık olmadı. 1993’ten beri süren barış arayışları var. Bu birden bire çıkmış bir süreç değil. Öcalan, Nevruz’da açıkladı; ‘siyaset sahnesinde mücadelemizi sürdürmek istiyoruz’ diye.

-Hükümete güvendiğimiz için değil barış istediğimiz için bu süreç içerisindeyiz. AKP’nin politikalarını beğenseydik şu an orada olurduk ama sırf bu yüzden barışa karşı olmak siyasetsizliktir.

-Kandil’deki yöneticilerin Öcalan’ın sözlerine kaygıları yok hükümetten var. Öcalan’ın da kaygıları var AKP’den.

-Sınır ötesine geçiş işi yüzde yüz tamamlanmadı ama önemli bir aşamaya geldi, 1 hafta -10 gün içinde netleşecek. Öcalan mektup yazdı Kandil’e. İmralı’dan gelecek bir çağrı üzerine geri çekilmenin nasıl olacağı belirlenecek.

-Kandil geri çekilmede silahların bırakılmasını bir nihai çözüm olarak algılanmasını istemiyor. Birden Kürt Sorunu bitmiş gibi davranılamaz. Bu uzun soluklu bir süreç. Demokratik siyaset kanalları açıldığında silahları tam olarak susacaktır.

-Bu kez her zamankinden daha iyi bir süreç var. Kolay kolay sekteye uğramayacaktır. Kararlılık sürmeli.

-MHP ve CHP toplumun yüzde 40’ını temsil ediyor olabilir ama AKP’nin politikasını beğenmiyorsanız bir alternatif üretin. Şöyle olmaz böyle olsun deseler, o zaman saygı duyarım. Cenazeler gelmiyor aylardır. Akan kanın durmasından mı rahatsız oluyorlar?

-Başkanlık sistemi olursa ülke otoriterleşir diyorlar ama şu an başkanlık sistemine göre daha çok yetkiye sahip, bunu kimse konuşmuyor.

-Akil İnsanlar Komisyonu bizim önerdiğimiz şekilde olmadı. Bu kişiler olasılı provakasyonların önüne geçecekler, süreç tıkandığı noktalarda arabulucu olacaklar. Ama arzu ettiğimiz şekilde bir komisyon kurulmadı. Bu sürece katkı sunacaklarsa ortak bir dil tutturabilmeliler.

1378960cookie-checkDemirtaş’tan son durum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.