‘Deniz Feneri’nde tahrifat

‘Tahrifatla tutuklamalar yapıldı’ iddiasına rağmen, bilirkişi raporunun Zekeriya Karaman ile Zahid Akman’ın ve daha sonra da Kurum’un tutuklanmasından 4 gün sonra savcılığa teslim edildiği öğrenildi.

Deniz Feneri soruşturmasını yürüten 3 cumhuriyet savcısı görevden alınmıştı.

Almanya’daki Deniz Feneri e.V. Derneği’nin Türkiye bağlantılarının araştırıldığı soruşturma kapsamında sadece Aytaç firmasından el konulan belgelerle hazırlanan bilirkişi raporu, Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği’nin bilirkişiyi tahrifat yapmakla suçlamasına neden oldu. Bilirkişi raporunu hazırlayan İbrahim Aydoğan, “Ben sadece elimdeki belgelerle bu raporu hazırladım” dedi.

Soruşturmada tutuklanan şüphelilerin, “Uydurma suçla 90 gündür hapiste” oldukları iddia edilmesine rağmen söz konusu bilirkişi raporunun, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ve eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın tutuklanmasından sonra, soruşturmada en son İzzet Kurum’un 11 Ağustos’ta tutuklanmasından da 4 gün sonra 15 Ağustos’ta savcılığa teslim edildiği öğrenildi.

Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği’nden yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

“Raporun, Türkiye Deniz Feneri Derneği ile Almanya Deniz Feneri e.V.’nin Aytaç’tan yaptığı alımlarla ilgili tabloların yer aldığı sonuç kısmı ihmal veya unutmaya dayalı hata kabul edilemeyecek vahim çarpıtmalar içermektedir. Bilirkişi, bu tablolarda gerçekleştirdiği üç ayrı yanlış işlemle toplamda 30 milyon TL’lik bir yolsuzluk ihdas etmiştir. Türkiye Deniz Feneri Derneği’nin 2003 yılı Aytaç’tan yaptığı mal alımı, raporun içinde 1.196.321,87 TL olduğu tespit edilmiş olmasına rağmen, raporun sonuç kısmında rakamların başına (1) sayısı eklenmek suretiyle, yapılan bu işlemle, mal alımına ilişkin rakam 10 milyon TL artırılmıştır. Bilirkişi, Deniz Feneri Derneği’nin, Aytaç A.Ş.’ne 2003 yılında yaptığı 1.302.671,96 TL ve 2005 yılında yaptığı 11.312.626,68 TL ödemeyi hesap tablosuna eklememiş ve bu ödemeyi kasıtlı olarak Deniz Feneri E.V. tablosuna ekleyerek, Almanya Deniz Feneri e.V.’nin Aytaç’a 9 milyon TL fazla ödeme yaptığı yönünde hesap kargaşası oluşturmuştur.

Mükerrer kayıt iddiası

Bilirkişi, raporunda, mükerrer fatura kaydı yaparak rakamları bilerek ya da bilmeyerek şişirmiş ve gerçek olmayan rakamlarla sahte bir yolsuzluk suçlaması ortaya atmıştır. Raporda, Türkiye Deniz Feneri Derneği ile Almanya Deniz Feneri e.V’nin hesapları birbirine karıştırılmış, bilinçli olarak içinden çıkılması imkânsız bir hesap karmaşası oluşturulmuştur.”

Rapor verilmedi

Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Cengiz ise, “Bu rapor şüpheli avukatlarına verilmiş. Biz de onlardan edindik” diye konuştu.

Cengiz, rapora karşı savcılığa itiraz ettiklerini de söyledi. Ancak, ısrar edilmesine rağmen bilirkişi raporunu vermeyi kabul etmedi.

1313220cookie-check‘Deniz Feneri’nde tahrifat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.