Denktaş’tan ‘kırık’ veda

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki son basın toplantısı olduğunu söyleyen Denktaş, dün akşam üç cumhurbaşkanı adayının katıldığı ve geç saatlere kadar süren programda Talat’ın ”Lahey ve Kopenhag’da barış yönündeki fırsatın kaçırıldığı” söyledi.


Denktaş, ”Kıbrıs Rumları için kendilerine meşru Kıbrıs hükümeti denildiği andan itibaren Kıbrıs meselesinin hallolmuş olduğunun ve bu unvan altında AB’ye müracaatın Kıbrıs’a sahip çıkmak olduğunun” hala anlaşılamamasını ”büyük gaflet” olarak niteledi.


Rum kesiminin bu tavırlarına karşı tek müdafaa biçimlerinin devlete, egemenliğe ve bağımsızlığa sahip çıkmak olduğunu söyleyen Denktaş, ”Sayın Talat beni hayretler içinde bıraktı. Annan planında bahsedilen ve adına Kıbrıs Türk Devleti denilen vilayetin bizi dünya ile kucaklaştıracak, dünyaya açacak bir gelişme olduğunu söylüyor. ABD’de de böyle vilayetler düzinelerce var ama dünya ABD’yi tanıyor. Kendimize gelelim. Egemenliği, devleti, bağımsızlığı pazarlık konusu yapma hakkı kimseye verilmemiştir. Seçimi kazananlara da verilmemiştir” dedi.


MEZATA SOKMAK


KKTC Cumhurbaşkanlığı görevini devralacak kişinin bağımsızlığı, egemenliği koruyacağına dair yemin ederek göreve başlayacağını kaydeden Denktaş, ”Buna karşı çıkacak olanlar varsa, ona karşı çıkacak olanlar da olacaktır” diye konuştu.


”Devleti, bağımsızlığı mezata sokma hakkı kimsede yoktur” diyen Denktaş, ‘Yyeniden hissedar olmak değil, can pahasına elde edilen egemenliğin korunması gerektiğini” belirtti. 21 yaşında bir devlet bıraktığını kaydeden Denktaş, ”halkın Meclis’te bulunan 50 seçilmiş insana, devleti ortadan kaldırmaları için oy vermediğini” söyledi.
     
RAUF DENKTAŞ?


1948: İngiltere Kıbrıs Valiliği, Anayasa Konseyi’ne Türk üye olarak seçti, bir yıl sonra savcılığa atandı.


1957: EOKA Türklere saldırılara başlayınca, Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) yer aldı.


1960: Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Dr. Fazıl Küçük Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu, Denktaş Türk Cemaati Meclisi Başkanı seçildi.


1963: Başpiskopos Makarios, Denktaş’ı sürgüne gönderdi.


1967: Türkiye’den gizlice Erenköy’e geldi ve silahlı direnişe katıldı.


1970: Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Kıbrıs Türk Yönetimi lideri seçildi.


1974: Türk Barış Harekatında aktif rol aldı ve mücahitlerin liderliğini yaptı.


1975: Kıbrıs Türk Federe Devleti’ni ilan etti bir yıl sonra devlet başkanı ve meclis başkanı seçildi.


1981: İkinci kez Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı seçildi.


1983: KKTC’nin kurulduğunu dünyaya ilan etti.


1985: KKTC Cumhurbaşkanı seçildi. 1990-95 ve 2000 yıllarında üst üste Cumhurbaşkanı seçildi.


2004: Nisan ayındaki referandumda Annan planına ‘hayır’ çağrısı yaparak, AKP hükümeti ile ters düştü ve yeniden Cumhurbaşkanlığı’na aday olmayacağını ilan ederek siyasi hayattan çekilme kararı aldı.

678490cookie-checkDenktaş’tan ‘kırık’ veda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.