‘Derin devletin provakasyonu artacak’

Halkevi’nde yaklaşık 500 katılımcının izlediği toplantıda; alkışlar ve zılgıtlarla karşılanan Dicle, Türkiye’deki son siyasi gelişmeleri ve Kürt sorunu konusunda yaklaşık 2 saat süren bir konuşma yaptı…


Hatip Dicle konuşmasında “Önümüzdeki bahar aylarında havaların ısınmasıyla birlikte derin devletin provakasyonlarıyla Türkiye’nin tekrar şiddet ortamına dönebileceği”ni öne sürdü…


Dicle, konuşmasının ilk bölümünde başta Şemdinli olmak üzere geçen yıl yaşanan olayları “provakasyon” olarak nitelendirerek, olayları planlayanların özellikle Kürt sorununun demokratik yolla çözümüne de karşı olduklarını söyledi.


Dicle, Şemdili olaylarını anlatırken olaylara karışan bir astsubayın Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından ‘iyi çocuk’ diye nitelendirilmesi ve jet hızıyla tahliyesini de eleştirdi.


“İLK KEZ DEMOKRATİK BİR YAPILANMA: DTH”


Konuşmasının ikinci bölümünde de DTH’nin oluşumu hakkında bilgi veren Dicle, DEHAP’ta yaşanan yanlış politikalardan ders alınarak ilk kez Türkiye’de mevcut geleneğin tersine tabandan tavana doğru bir demokratik politik oluşum başlatıldığını söyledi.


Dicle DTH’nin örgütlenmesi ile ilgili şunları söyledi:


“İsteseydik eskiden olduğu gibi partiyi üç ayda kurabilirdik. Merkezden atamalarla teşkilatları oluşturur, kongreyi yapar böylece de kuruluşu tamamlardık. Ancak bu hem demokratik olmaz hem de geçmişte yapılan hataları tekrarı olurdu… Onun için bizler, tabanda halkla uzun uzun tartışıp, konuşarak 300 bin insanın birebir katılımıyla DTH’yi oluşturduk… Çünkü halkın talebi ‘merkezin dediği olur’ yani ‘Alo merkez’ döneminin sona ermesiydi… DTH ile bunu gerçekleştirdik.”


Dicle, DTH’nin asgari müştereklerde bütün demokratik grup ve partilerle işbirliği yaptığını ve bu işbirliğini de genişleterek geliştirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.


“APO’NUN MUSTAFA KEMAL’İ ÖVMESİ DOĞRU”


Dicle, “PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı’da Mustafa Kemal’i öven açıklamaları”yla ilgili görüşünün sorulması üzerine şunları söyledi:


“1919’da Musatfa Kemal, Anadolu’ya, Kürdistan’a geçerek Kürt ileri gelenleriyle birlikte kongreler yapıp Kurtuluş Savaşı’nı öyle başlattı. O dönemde Mustafa Kemal, Kürtlerin eşit birlikteliğini esas alıyordu. O dönemde inkar politikası yoktu. Bu eşit birliktelik bugün için bile çözüm olabilir… Dolayısıyla Sayın Öcalan’ın görüşlerini öyle değerlendiriyoruz ve katılıyoruz…”


HATİP DİCLE?


Diyarbakır İHD Şube Başkanı’yken DEP milletvekili seçildi. DEP’in kapatılmasıyla üç milletvekili arkadaşı Hatip Dicle, Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklandı. AB baskısı ve cezaevindeki 10 yıllık mücadele sonrasında serbest bırakıldı… Dicle ve arkadaşlarının halen siyasete fiilen katılma yasağı bulunuyor…


 



 

787310cookie-check‘Derin devletin provakasyonu artacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.